Правителството прие България да подкрепи Северна Македония за ЕС

Снимки: Пламен Стоименов/Архив

Правителството прие Пакет „Разширяване“, включващ всички условия на страната ни към Северна Македония. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в изявление след провелото се редовно заседание на Министерски съвет.

България подкрепя започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания при поставените от България ясни условия, каза Захриева.

Вицепремиерът подчерта, че разделянето на двете държави би било грешка, която може да доведе и до нестабилност в региона. От думите на Захариева стана ясно, че по отношение на Република Северна Македония българското правителство и държава, признавайки първа новата държава, тогава Република Македония, държавата ни винаги е подкрепяла европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

„Същевременно обаче България винаги е поставяла пред Република Северна Македония и не само спазването на добросъседски отношения. Това е ясно още от декларацията от 1999 година, след което с Меморандума за подкрепа на евроатлантическата и евроинтеграцията и кулминацията: подписването на Договора за добросъседство през 2017 година“, посочи още Захариева.

Изпълнението на духа и буквата на Договора ни за добросъседство със Северна Македония е важно условие, за да дадем подкрепата си за старт на преговорите за членство в ЕС, допълни тя.

Стана ясно, че в приетата днес позиция от Министерски съвет са подчертани няколко стъпки и етапа. „Тази позиция, въпреки на много ранен етап, започване на преговори не означава членство, набелязва междинни и крайни цели по време на целия преговорен процес. Общите неща, които Република България ще настоява да види изпълнени преди провеждането на първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония в случай, че Европейският съвет вземе решение за започване на преговори, първо на 16 са външните министри, след това на 17 са премиерите на Европейския съвет. Република Северна Македония трябва да преустанови и да се въздържа от провеждането на политика, независимо под каква форма, на подкрепа и насърчаване на претенциите за признаване на македонско малцинство в България. Република Северна Македония безрезервно и срочно да приведе позицията си и действията в международните организации, например в Съвета на Европа, и форми, в съответствие с чл. 11 на Договора за добросъседство, като ясно декларира, че няма исторически и демографски основания да се търси малцинствен статут“, посочи Захариева.

Сред другите условия е Република Северна Македония да декларира с вербална нота до страните-членки на ООН, че по отношение на езиковата клауза, се изпълнява договора с Република България е неговата цялост. „Това е двустранен договор, както и договорът от Преспа“, допълни вицепремиерът.

Също така Република Северна Македония ще трябва да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунистически репресивен режим, репресирани заради българското си самосъзнание. „

Република Северна Македония трябва да премахне от табели и надписи върху паметници и паметни плочи, сгради текстове, насаждащи открито омраза към България. По отношение на Смесената мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси трябва да постигне конкретни резултати. Относно важни личности и събития в периода до 1944 година за общата ни история: Гоце Делчев, Илинденско-преображенското въстание, трябва да подмени информационни табели и други означения върху исторически монументи и паметници на културата. При отбелязване на събития и личности, където вече има постигнати договорености: политически фигури, представители на държавни институции трябва да се придържат към постигнатите договорености“, добави още Захариева.

От изявлението й стана ясно, че България ще настоява като хоризонтална политика в цялата преговорна рамка в различни глави да се включат ясни условия по добросъседство.

„Глава 35 например – там трябва да има ясно заложени критерии за изпълнение на двустранните договори с България. Също така считаме, че глава 35 трябва да се отвори първа или една от първите глави и да се затвори последна, за да може по време на целия преговорен процес да се наблюдава изпълнението. Също така ще обърна внимание и на глава 10 – много важна: „Информационно общество и медии“. Трябва и ще настояваме да се преодолее говорът на омразата в публичното пространство, включително спрямо лица, които се определят като българи и са с българско самосъзнание. Разбира се ние не можем да настояваме това да се случи във всички медии, но в медиите, финансирани от държавни бюджет, това трябва да бъде преустановено“, каза още вицепремиерът.

Стана ясно, че за нас е много важно правителството преди свикването на втората конференция, на която ще се отвори първата глава, ще настояваме за ясни ангажименти за останали общи за историята ни събития и личности. „Също така ще настояваме за ясен график за промяна на учебните материали по „История“, „Български език“, „География“. Ясен ангажимент за отразяване на постигнатите договорености не само в учебните материали, но и във всички финансирани от държавата документални филми и музеи“, посочи още Захариева.

Тя подчерта, че в цялата позиция има ясна етапност. „За започване на преговорите условието беше подписването на договора и първи резултати от него“, припомни Захариева. „Първа междуправителствена конференция, втора - хоризонтален критерий по всички глави и разбира се тогава, когато някога след много години се стигне до взимане на решени, България ще се съгласи за фактическото присъединяване на Република Северна Македония само, когато е изпълнила всички критерии по преговорните глави“, добави още вицепремиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България