Представиха 40-та юбилейна изложба на свищовски художници на празника на крайдунавския град

В ХГ "Николай Павлович" в крайдунавския град бе представена 40-та юбилейна изложба на свищовски художници. Тя бе открита от главния уредник на галерията Пламен Симеонов по време на традиционния празник на града "Свищовски лозници". Тази година в изложбата бяха включени 54 нови творби на 22 художници от Свищов и още 31 картини от фонда на галерията. Изложбата включва живопис, керамика, приложно изкуство и други.

Кметът на Свищов Генчо Генчев заяви, че за Община Свищов е удоволствие да закупува картини от наши художници и да ги подарява на своите гости, защото тези произведения разказват за живота, като на твореца, така и на града през годините. Изложбата ще остане на разположение на жителите и гостите на Свищов един месец.

През втория празничен ден в Художествената галерия продължиха културните събития с концерт на Камерен ансамбъл „Силуети“. Ансамбалът получава името си в резултат на сътрудничеството между четирима млади музиканти – Калина Митева (цигулка), Габриела Калоянова (виолончело), Лилия Жекова (пиано) и Кристиян Калоянов (кларинет). Те работят заедно от 2008 г. под ръководството на изтъкнатия български виолончелист проф. Венцеслав Николов и имат множество национални и международни изяви. На концерта в град Свищов, младите музиканти изпълниха произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, Йозеф Хайдн, Роберт Шуман и Йоханес Брамс, с които докоснаха тънките струни в сърцата на присъстващите ценители на класическата музика.

В камерната зала при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови1856“ жителите и гостите на Свищов имаха възможност да гледат късометражния игрален филм „Докосване“, на режисьора и сценарист Симеон Димитров. Срещата с автора и режисьор на филма Симеон Димитров даде възможност на присъстващите да беседват вържу сюжета, който е изключително драматичен и поучителен за младите хора.

Филмът разказва за съдбата на две сестри Яна и Люба, които са изоставени от родителите си и им предстои да влязат в живота. Макар и близначки, те са с различни разбирания за живота и действията им водят до логично противоположни последствия за тях. „Темата на филма е с изключително силно послание към днешното консуматорско общество и е ориентирана към родители, учители, ученици, и млади хора.“– сподели Симеон Димитров и обяви, че с удоволствие ще предостави запис на всяко българско училище, което би проявило интерес към филма и неговите послания към младото поколение.

Стотици почитатели се събраха да чуят на живо песните на сръбската певица Весна Змиянац.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура