Предупреждение за опасно силен вятър в почти цялата страна

Оранжев код за силен вятър е в сила за област Кърджали, а жълт - за почти цялата страна. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

В Кърджалийска област ще духа силен и бурен югозападен вятър. Очаква се поривите му да достигнат до 25-29 м/сек. Оранжевият код означава, че времето е опасно. От НИМХ препоръчват на хората да бъдат готови за повече проблеми, структурни повреди, изкоренени дървета и риск от наранявания от летящи предмети. Възможни са смущения в електроснабдяването. Жълт е кодът в областите: Монтана, Враца, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Ловеч, Хасково, Габрово, Велико Търново, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас.

В тези части от страната вятърът ще бъде с пориви до 20-24 м/сек. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. От НИМХ препоръчват на хората да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети. Синоптиците посочват, че по тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито. По Черноморието също се очаква усилване на вятъра от юг-югозапад и пориви до 20-24 м/с.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето