Президентът Радев към випускниците на Военната академия: Създаването на по-добри условия във Въоръжените сили ще зависи и от вашето лидерство

„Убеден съм, че предстоят по-добри времена, че българските Въоръжени сили ще имат ресурс, адекватен на задачите в съвременната динамична среда за сигурност. Но по-добрите условия, в които вие да разгърнете вашия голям потенциал не зависят само от финансовото осигуряване. Те са и въпрос на правилно приоритизиране, на научен подход и ефективна организация, на лидерство и борбеност от всеки един от вас.“ Това заяви в приветственото си слово държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който бе гост на тържеството по случай завършването на „Випуск Ботевски – II смяна“ на Военна академия “Георги Стойков Раковски”.

Президентът прие строя на випускниците и ги поздрави с успешното им завършване на обучението във Военната академия.

Държавният глава напомни, че при откриването на академичната учебна година във Военната академия през м.г. е посочил, че в обозримо бъдеще най-сериозният проблем пред Въоръжените сили - некомплектът на личния състав, не само няма да бъде решен, но и ще се задълбочи. Че социалният статус на военнослужещите няма да бъде повишен, или ако това стане, няма да отговори на очакванията им. Проектите за превъоръжаване няма да се реализират, а остарялата техника ще се поддържа все по-трудно и ще продължава да излиза от строя, налагайки ограничения на военните за прилагане на съвременни тактики, техники и процедури, като ни отдалечава от съвместимост със съюзниците ни. Както и че военните ще разполагат със значително ограничени ресурси, за да водят пълноценна подготовка, и че рискът при изпълнение на служебните им задължения ще продължава да расте.

„Доколко тези споделени от мен тенденции през миналата година се реалност днес и ще бъдат в сила и утре, ще прецените сами“, посочи Румен Радев пред строя.

В приветствието си президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили посочи, че пред випускниците стои път, осеян с предизвикателства, по който от тях като командири ще се изисква все повече за изграждането на съвременни отбранителни способности и съвместимост, при ограничени ресурси и остаряла техника. „По този нелек път ще успеят тези, които са усвоили най-важните уроци на Военна академия, написани от славни поколения преподаватели и слушатели преди вас - да не разчитате само на добрата основа, която ви предоставя Академията, а да продължавате неотклонно да търсите нови знания и подходи през цялото си кариерно развитие. Да останете верни на културата на съвместно мислене и действие, която се гради всеки ден във Военна академия“, заяви президентът Радев.

Държавният глава се обърна към младите командири и ги призова да не спират да търсят нови знания и подходи през цялото си кариерно развитие, служейки предано на народа и Отечеството си. „Смелост, чест и достойнство по командирския ви път“, пожела президентът на випускниците.

На тържественото събитие присъстваха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, офицери от видовете въоръжени сили, стотици граждани и близки на випускниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България