Президентът Радев: Машинното и електронното гласуване не бива да се отлагат

„Не е коректно отговорността за машинното гласуване изцяло да се прехвърля върху ЦИК. Не бива да се забравя, че това е прерогатив на изпълнителната власт, която е ангажирана с цялостния процес по организацията и провеждането на изборите“, това заяви днес президентът Румен Радев на кръгла маса в „Дондуков 2“ с представители на изпълнителната, съдебната и законодателната власт, а също така и с представители и експерти от различни държавни институции, ангажирани с провеждането на изборите.

Според държавния глава има пилотен проект за въвеждане на електронно гласуване у нас. Средствата по него не са малко и те се осигуряват по европейски програми. Държавният глава подчерта, че хората от Държавна агенция елктронно управление работят усилено, полагат много труд и това трябва да се оценява. Затова елктронното гласуване не бива да се отлага.

„Има смисъл от електронното гласуване. Притеснителното е обаче, че няма срок за неговото въвеждане. А след като няма такъв срок, това на практика означава отказ от него, подчерта Румен Радев.

На дискусията бе изтъкнато, че прозрачността е основен принцип, на който се изгражда доверието по време на изборите в страната. Държавният глава предложи да се обсъди възможността да се въведат повече мерки, които да доведат до така желаната прозрачност. Става дума за въвеждане на съвременни технически мерки, чрез които да се вижда и да става ясно какво се прави и как се работи в секционните избирателни комисии. Една от идеите е да се въведе видео наблюдение когато ЦИК работят. Бе предложено също така да се обсъди идеята защо трябва да има или да няма втори формуляр на беловата на протоколите на комисиите.

„Благодаря на представителите на ДАНС, ЦИК, Народното събрание, неправителствени организации, които откликнаха на тази покана за една важна тема за прозрачността и доверието. Предстоят ни избори през 2019 г. и то два, за това е много важно тези избори да бъдат прозрачни и честни. Да има доверие в тях и широко представителство на българските граждани. Това доверие е важно за демократичното формиране и функциониране на нашите институции. От това доверие зависи и легитимността на политическата система“, посочи той.

„Нашата цел е да дискутираме проблемите в изборния процес, да ги идентифицираме, да предложим мерки за тяхното ограничаване. В обществото трябва да има дебат. Най-важното е да има прозрачност. Прозрачността е един от принципите, на които се изгражда доверието в изборите“, коментира още държавният глава.

„Проблемите се разширяват чувствително. Чувам твърдения, че в Европа няма машинно гласуване, видите ли Холандия се отказаха от него. Това са все пак повърхностни доводи. В Холандия при парламентарни избори, при избирателна активност над 80%, процентът на недействителния бюлетин е 0,4. В България при избирателна активност малко над 50%, недействителните бюлетини са 5% и 6,3 %", отбеляза държавният глава. Според него това е голямо отклонение и изкривяване на изборния процес, което води до подмяна на съотношението на политическите сили в парламента. „Това означава цяла една партия-малък коалиционен партньор, виждаме какво е неговото значение, да го няма в българския парламент", посочи президентът Радев.

По думите му причините за това изменение могат да бъдат ниска грамотност, слаба подготовка на избирателната комисия, но могат да бъдат и напълно съзнателни и има сигнали как се въздейства от членове на секционно избирателни комисии върху бюлетини. "Има други сигнали и то сериозни как се манипулират резултатите в протокола. Това за мен е недопустимо, но това е факт. Има сигнали за това какво се прави с втория формуляр от протокола. Има сериозни проблеми, които тук трябва да решим“, коментира още Румен Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика