Премиерът Бойко Борисов: Намалихме външния дълг с 2,3 млрд. лв.

Трети сме в Европа след Естония и Люксембург по нисък борч

“Трети сме в класацията по най-нисък външен дълг в Европа след Естония и Люксембург.” Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред министрите по време на вчерашното заседание на кабинета.

“Излезе докладът на “Евростат”, от 29% на 25,4% намалява външният дълг на България. Люксембург има към 23%, но с това темпо, с което работи правителството, накрая на годината ще го свалим докъм 20%. Сиреч поколенията в България и сега са в тройката на отличните по-нисък външен дълг в Европа”, коментира Борисов. По думите му в пари това е около 2,3 млрд. по-малко задължения.

“Преди година слушахме как сме задължили държавата. Как външният дълг расте, как поколения наред ще плащат”, опонира на опозицията премиерът.

“От числата е видно, че провежданата от правителството благоразумна фискална политика поставя България в едно от челните места на в ЕС по нисък размер на консолидирания дълг “Държавно управление”, заяви Менда Стоянова от парламентарната трибуна.

В декларация от името на ГЕРБ тя оповести, че отчетените ниски нива на дълга са значително под средните нива за всички 28 страни-членки на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика