Премиерът Бойко Борисов след Четиристранната среща: Споделяме общи отговорности за сигурността, икономическото развитие и свързаността на региона

България, Гърция, Румъния и Сърбия споделяме общи отговорности за укрепването на сигурността, икономическото развитие и свързаността на региона. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата в "Ексиноград".

Той уточни, че разговорите по проектите от общ интерес продължават, така че в оптимални срокове да се реализират постигнатите договорености.

Министър-председателят е домакин на Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия, която се провежда в резиденция „Евксиноград“ във Варна. Премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич обсъждат развитието на съвместните инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите.

Акцент на срещата е задълбочаването на регионалната стабилност, както и актуални европейски въпроси.

След срещата Борисов-Нетаняху стана ясно, че Израел и България ще задълбочат партньорството си в сферата на отбраната и контратероризма.

Израелският премиер посочи, че гледа на срещата на върха между четирите балкански страни като на важна крачка за сътрудичеството в региона, което ще е от полза и за Израел.

“За нас, за Сърбия, това са изключителни срещи. Чест е за нас, че тук присъства израелският министър председател, с когото имахме двустранни срещи. Енергийната свързаност беше сред темите, които обсъдихме днес и е важна за Сърбия. Запознахме и премиера Нетаняху с проектите за газ в Европа. Помолихме заедно с Борисов да ни подпомогнат за Балканите в това отношение. Разговаряхме за инфраструктурните проекти. През декември ще има продължение на тези наши срещи в четиристранен формат в Белград в средата на декември. Говорихме за нашите пътища, за свързването ни с Румъния и България. Благодарни сме на всички страни за подкрепата, която оказват на Сърбия по европейския й път. Аз запознах моите колеги за ситуацията в Западните Балкани, за Косово и Прищина, за това, че с обща помощ ще запазим мира и стабилността в региона”, каза Вучич.

“Помолих за подкрепа Нетаняху във връзка с важни стратегически въпроси за Сърбия.Във всички други сфери разчитаме на нашите приятели от София, Букурещ и Атина”, заяви още сръбският премиер.

“Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че е много щастлив, че е във Варна и че четиристранните срещи са станали институция. За мен е голяма радост, че имам възможност да се срещна и с министър-председателя на Израел, един много важен приятел и събеседник, с когото ще говорим за възможностите за по-широко сътрудничество на нашите страни. Израел може да играе много важна роля в нашия регион. Днес трудностите остават, но сме направили много важни крачки напред, заяви гръцкият премиер.

“Днес ще подпишем четиристранен документ по различни проекти, споразумяхме се за създаването на скоростен път от Александруполис до района на Марица, на българо-гръцката граница, който оттам ще бъде свързан с българските пътища за София, Варна и Бургас. Ще подпишем споразумение, с което ще създадем съвместно дружество, което ще се заеме с изграждането на тези проекти”, допълни гръцкият премиер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България