Премиерът Мариано Рахой: Референдумът в Каталуния не носи нищо добро

Лидерът на социалистите Педро Санчес, отново заяви подкрепата си за кабинета по казуса и намекна за възможна реформа на Конституцията

Премиерът Мариано Рахой заяви, че проведеният в Каталуния референдум е искан от малцина и не носи нищо добро на никого. След спешна среща на правителството той произнесе реч пред испанския парламент, в която обяви, че допитването е пълен провал и повторно настоя от каталунските власти да пояснят искат ли наистина независимост.

"От моя страна винаги е имало желание за диалог. Лидерите на Каталуния не могат да кажат, че не съм искал да разговарям с тях, просто защото това не е вярно", заяви в изказването си премиера Мариоано Рахой пред испанския парламент. Той поска от Каталуния дада разяснение за отложена си незасивимост и отхвърли евентуално посредничество.

"Такива са фактите, дами и госпоса. Причините да се иска референдум не са изяснени и те не разполагат с толкова голяма подкрепа. Имат гласовете и необходимата легитимност да управляват автономния регион, но не и да налагат едностранна независимост.", каза още Мариано Рахой, министър-председател на Испания.

Лидерът на социалистите, основната опозиция на Народната партия на Рахой, Педро Санчес, отново заяви подкрепата си за кабинета по каталунския казус и намекна за възможна реформа на Конституцията.

"Време е да се захванем с конституционната реформа в нашата страната. Разбрахме се с правителството да създадем работна група за оценка на Конституцията в следващите шест месеца", заяви лидерът на социалистите Санчес. Подобна възможност не отхвърли и самият Рахой. Че трябва да се намери изход от задънената улица смятат и самите испанци.

Няма официално обявена времева рамка, в която Каталуния трябва да обясни "символичната си независимост с отложено действие". Но испанските медии вече заговориха, че поредната развръзка се очаква в следващата пет дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа