Продава на търг комсомолска „Комета”

Рибарски сдружения имат интерес към кораба на подводни крила

Държавата обяви търг чрез областна управа във Варна за продажба на „Комета -5”, която е бивша собственост на Окръжния комитет на ДКМС.

Корабът на подводни крила се предлага на цена от 9500 лв. с ДДС, вързан е на брега до парка в квартал „Аспарухово” и е без двигател. Няколко години преди това е бил екзотичен ресторант в плавателния канал, който свързва морето с Варенското езеро. Интерес и запитвания за закупуване на морския плавателен съд има от местни рибарски сдружения, каза за „Труд „ областният управител на Варна Стоян Пасев. Той предлагал Кометата да стане собственост на общината, но оттам припомнили, че имат подводница и това е пенсионирата „Слава” на бойния ни флот, предоставена от Министерството на отбраната , за да стане музей.

Корабът на подводни крила е бил даден безвъзмездно на местния Комсомол от БГА „Балкан” през 1985 г., за да стане атракция. Според чл.6 на Закона за имуществото на БКП, ДКМС , БЗНС , ОФ морският плавателен съд е станал през 2012 г. собственост на МФ , откъдето са насрочили търга с тайно наддаване за 3 януари. „Комета -5” е произведена през 70-те години в бившия СССР, откъдето е внесена у нас. Според познавачи крилатият кораб става само за скрап.Но ако рибари го купят може да се превърне в хладилна камера за улова от лодките, вързани на близкия пристан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България