Продължават протестите на служителите в женския затвор

За втори пореден ден служителите в женския затвор в Сливен сложиха трикольорни лентички в знак на протест. "Изразяваме недоволството си от предвиденото увеличение на заплатите ни. Одобряваме подхода, но не и цифровото изражение" - заяви Цветан Михайлов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България и председател на местното синдикално дружество.

Предвиденото увеличение е от около 5 на сто или с 30 лева върху досегашните основни възнаграждения. Към момента, разликата в заплащането на надзирателите и на работещите в системата на МВР е 100 лева.

Стажант-надзирателите започват работа със заплата от 560 лева, като след проведеното обучение, издържани изпити и ако решат да останат на тази работа, възнагражденията достигат до малко под 700 лева.

Синдикатът е недоволен и от размера на допълнителното заплащане за специфични дейности, което се дава за труда им в рискова среда. То е в размер на 95 лева, а в полицията - на 190 лева, допълни Михайлов.

"В нашия сектор има доста натрупани проблеми, но сред основните е, че се поддържа перманентно във времето недокомплект от 200 служители. Тоест, става дума за 200 щатни работни места, които са незаети. Това води до проблеми с отпуските на служителите в затворите, охраната и създава дисбаланс между личния и служебния живот" - допълни Михайлов.

Засега към протеста на надзирателите и охраната в женския затвор не са се присъединили колегите им от съдебна охрана и от следствения арест. Там все още не са учредени синдикални дружества.

Символичните протести в единствения в страната затвор за жени продължават. По решение на УС на синдиката, формата на протеста може да се промени, ако не бъдат изпълнени исканията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България