Производители: Горнооряховски суджук, който вкуси, той престава да се муси!

Три местни фирми осигуриха за традиционния празник над 10 тона от специалитета

Над 5000 жители и гости на Горна Оряховица се стекоха в събота в Градската градина, за да се насладят на богата музикална програма и кулинарни изкушения по време на Дванадесетия празник на горнооряховския суджук. От ранни зори под дебелите сенки на парка кипеше оживление край димящите скари, а около украсените в битов стил павилиони се носеше аромат на запечени мезета и се лееше ледена бира.

Традиционната тридневна проява е организирана от Асоциацията на месопреработвателите в България, с финансовата подкрепа на Министерството на земеделието, храните и горите и ДФ „Земеделие“ и с участието на Община Горна Оряховица. Главни участници в празника са фирмите „А. Р. Боби 03“, „Родопа – 96“ и „Стефанов – Иван Стефанов“, които са единствени в страната, имащи право да произвеждат горнооряховски суджук. Месния деликатес притежава защитено географско указание от ЕС от 2011 година.

На празника, който премина под мотото „Горнооряховски суджук, който вкуси, той престава да се муси!”, присъства министъра на земеделието Румен Порожанов.

„Този пресован, сурово-сушен продукт продукт, произвеждан от раздробено говеждо месо и подправки, е уникален за региона на Горна Оряховица и е един от символите на града. Защитеното наименование на продукта беше защитено от Сдружение „Раховец 2007” . Добрият пример даден от сдружението беше последван и от Сдружение „Сурово-сушени местни продукти”, което кандидатства за регистрация като храни с традиционно-специфичен характер”, заяви в приветственото си слово министър Порожанов.

Той припомни, че към момента в България има регистрирани пет такива-филе „Елена”, роле „Трапезица”, луканка „Панагюрска”, кайсерован врат „Тракия”, пъстърма „Говежда”.

„Традициите в района за производство на суджук датират от векове. Първите писмени сведения за продукта са от далечната 1538 г, а през 1861 г.суджукът на горнооряховският производител и търговец Михаил Николов е отличен с медал на международното изложение в град Торино, Италия.Регистрацията на горнооряховския суджук като защитено географско указание се основава на характеристиките на продукта, свързани с природо-климатичните условия на Горна Оряховица, на характерния начин на производство предаван от поколения колбасари и добрата му репутация на пазара”, изтъкна Румен Порожанов.

Той обяви, че има ръст на производството на горнооряховски суджук, което помага за осигуряване на повече работни места и запазване на вековните кулинарни и културни традиции.

Земеделският министър разгледа щандовете и се разходи между димящите скари. За внушителното тържество колбасарите бяха осигурили над 10 тона суджук. Всяка от трите фирми предлагаше богатия си асортимент в кокетни павилиони, украсени със житни класове, старинни оръдия на труда, бродирани тъкани. Вниманието приковаваха и две солидни пана с архивни снимки, запечатали производството на кулинарното изкушение от преди два века.

Собственикът на „Родопа-96” Христо Христов впечатли присъстващите с огромен макет на суджук с марката на предприятието. Производителят Стефан Стефанов пък връчи на министър Порожанов красиво аранжирана кошница с цяла гама от месни изделия. Кметът на Горна Оряховица инж.Добромир Добрев съпровождаше гостите като обясняваше особеностите на местния колбасарски занаят.

По време на празника в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ се проведе форум за сензорен анализ на горнооряховския суджук, организиран от Асоциацията на месопреработвателите в България. Той бе открит от изпълнителния директор на АМБ д-р Светла Чамова, а лектор на семинара бе д-р Даниела Данаджикова. Освен представители на месопреработвателите, присъстваха и ученици от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица. Сензорният анализ е научна дисциплина, която използва реакциите на човешкото тяло към характеристиките на храни, които се възприемат от неговите сетива:зрение, обоняние, вкус, допир, слух. Той е полезен инструмент при определяне качеството на продуктите, изследване срока на годност и проучване на потребителския вкус. Тържеството продължи с богата фолклорна програма с участието на клуб „Балканика“. На сцената се изявиха музикантите от оркестър „Елит фолк“ и сестри Диневи.

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, викторини с награди, забавления и изненади бе изпълнена празничната програма с водещ Ненчо Балабанов. Представен бе спектакълът „Молитва за България“ с участието на Поли Паскова и ансамбъл „Чинари“.

Увеселителните прояви през третия празничен ден-неделя ще стартират с изпълнение на самодейни състави . Посетителите ще видят и театрална постановка „Горнооряховски суджук – значим и прочут“ по Чудомир. Ще има много кулинарни игри, викторини и награди. В 17 часа е концертът на оркестър „Плам“, а от 19 часа щафетата ще поеме Пепи Христозова. След това ще пеят Кичка Бодурова и квартет „Мистик“.

Празникът на горнооряховския суджук ще завърши с пъстри празнични илюминации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България