Прокуратурата подхваща хулигана с джип "Порше", който засече кола и спря пред нея в лявата лента на магистрала "Тракия"

На производство в Окръжна прокуратура - София е преписка, образувана на 17 февруари във връзка със сигнал от гражданин, с оглед евентуално извършено престъпление от общ характер. В сигнала се съдържат данни за евентуално извършено престъпление по чл. 325, ал. 3 (хулиганство при шофиране, бел. ред.) от водач на "Порше Кайен", на 14 януари на магистрала "Тракия" в района на Ихтиман, който е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Това става ясно от писмо до главния редактор на "Труд" от прокурор Господинова от СОП.

"Труд" ще предостави днес на държавното обвинение сигнала, който ни беше изпратен от потърпевшия гражданин, заедно с оригиналния запис от неговия видеорегистратор.

Напомняме, че сигналът ни беше изпратен с копие до МВР, а гражданинът твърди, че това е вторият му сигнал по случая до вътрешното министерство.

Чл. 325 от Наказателния кодекс

Чл. 325. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.

(2) Когато деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, или когато то по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

(3) (Нова - ДВ, бр. 95 от 2016 г.) Когато деянието по ал. 1 или 2 е извършено при управляване на моторно превозно средство, наказанието е: по ал. 1 - лишаване от свобода до три години и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7; по ал. 2 - лишаване от свобода до пет години и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7.

Както "Труд" писа, бял джип “Порше Кайен” с бургаска регистрация застраши участници в движението, след като засече и буквално спря в лявата скоростна лента на автомагистрала “Тракия”. Това показва запис от видеорегистратор, изпратен от потърпевшия шофьор до “Труд”. Името на човека се пази в редакцията.

Инцидентът е станал на 14 януари 2020 г., около 10,35 сутринта в района на Вакарел при мъгла и хлъзгав път. “Изпреварвах с около 100 км/ч камион с ремарке, който беше в средната лента. Зад мен присветваше с фарове и караше на 30 см от бронята ми белият джип, - разказа авторът на клипа. - Приключих с изпреварването, но не успях да се върна в средната лента, защото джипът ми мина отдясно и ме изпревари. Когато застана пред мен, натисна спирачките и спря. Не рязко, спря постепенно, но до пълен покой и двамата останахме в най-лявата лента няколко секунди. Пуснах аварийните и добре, че никой не се заби в нас при тази мъгла”, разказа гражданинът.

Полицаи от Областната дирекция на МВР-София реагираха светкавично на публикацията на “Труд” и за броени часове откриха и наказаха с акт опасния пътен хулиган.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право