Прокуратурата разследва смъртта на 9-годишно дете в село Кардам, подозират хранително отравяне

Третокласник издъхна у дома, а две от сестрите му са в болница, вероятно след хранително отравяне. Прокуратурата започна разследване по случая.

Трагедията се разиграла в дома на многодетно семейство в Кардам. В събота шестте деца на възраст от 3 до 14 г., майка им, бабата и дядото вечеряли, а през нощта три от децата - момче на 9 г. и момичета на 7 и 11 г. започнали да повръщат и да се оплакват от болки в стомаха. Извикан бил екип на Спешна помощ. Медикът поставил инжекции срещу повръщане на децата.

В неделя вечерта обаче на 9-годишния Стефчо отново му прилошало. Казал, че му е зле, а малко след това починал в леглото си. Сестрите му също се влошили и били откарани в добричката болница. Късно следобед в понеделник се наложило да ги транспортират в реанимацията на Първа детска клиника във варненската УМБАЛ "Св. Марина".

"И двете са с остри симптоми на повръщане, коремна болка и неразположение, което поставя на първо място съмнението за интоксикация или остра инфекция, предавана по хранителен път, обясни пред "Труд" началникът на клиниката проф. д-р Виолета Йотова.

Според нея по-малкото момиче е в стабилно състояние и предстои да бъде изведено от реанимацията, но животът на сестра му е в опасност, тъй като е засегнат сърдечния й мускул.

"Това усложнение може да се дължи на широк кръг причини, а конкретната трябва да установи разследването", коментира проф. Йотова.

По случая са назначени токсикологични експертизи, взети са и проби от починалото момче, чиято аутопсия не е установила увреждане на вътрешните органи, съобщиха от Районната прокуратура в Генерал Тошево, която наблюдава досъдебното производство за смъртта на 9-годишния Стефчо.

Разследващите са извършили два огледа на къщата на семейството, в която условията не били благоприятни за отглеждането на 6 деца. За да се установи причината за трагедията, Областната дирекция по безопасност на храните започна проверка на стола в основното училище в Генерал Тошево, където са учили пострадалите.

В РЗИ се изследват проби от безалкохолното, което децата са пили, преди да се разболеят, както и от храната, която семейството е консумирало.

По непотвърдени данни става дума за купешка наденица. Пълна ревизия на продуктите е разпоредена и в магазина, откъдето фамилията е пазарувала. От прокуратурата допълниха, че дирекцията по социално подпомагане в Генерал Тошево е поела наблюдението на останалите 3 деца в семейството и ще им предостави нужните здравни и социални услуги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право