Прокурор пое дома за възрастни хора с деменция в Горско Косово (обзор)

За дома в село Горско Косово са нужни около 2 млн. лева за цялостен ремонт, годишно за него се отпускат 20 000 лева от общинския бюджет.

57 души са настанени в институцията

Социалното министерство също започна проверка за лоши условия на живот

Ръководството на Окръжната прокуратура във Велико Търново се е самосезирало по случая с Дома за пълнолетни лица с деменция в сухиндолското село Горско Косово и още вчера започна проверка. По-рано през деня омбудсманът Диана Ковачева изнесе данни, според които в институцията е имало 24 смъртни случая само за година.

Това констатирала внезапна проверка на експертите на обществения защитник през декември миналата година, наред с изключително лоши условия, при които живеят хората, настанени в социалната институция. По случая е сезиран и главният прокурор Иван Гешев.

“Нямаме разпореждане от ВКП, но се самосезирахме от изнесената информация в медиите. В социалното заведение вече се извършва проверка”, каза пред “Труд” окръжният прокурор Христо Христов. Той обясни, че до момента не са постъпвали сигнали и оплаквания, свързани с този дом.

Социалното министерство също започна своя проверка, съобщи ресорният министър Деница Сачева. По нейна информация са изпращани препоръки към институцията през 2013 година и не е ясно дали оттогава някой е проверявал условията в дома.

Към момента там са настанени 57 души при капацитет за 60. Голяма част от тях са на легло, повечето са обездвижени. За тях се грижи персонал от 33 души, обясни пред “Труд” кметът на община Сухиндол Пламен Чернев.

 

Пламен Чернев, кмет на община Сухиндол, пред “Труд”:

Не е вярно, че хората са оставени на произвола

Не е вярно, че настанените в Дома за пълнолетни лица с деменция в село Горско Косово, не са обслужвани добре. Не сме съгласни с доклада на омбудсмана, в който се твърди, че няма добра медицинска грижа за тях и че са оставени на произвола. Това заяви пред “Труд” кметът на община Сухиндол Пламен Чернев.

“Домуващите се обслужват денонощно. Има осигурено 24-часово дежурство на персонал. Има и джипи. Отделят по около 20 000 лв. за поддръжка на заведението, но не са достатъчни. Към момента за ремонт са нужни около 2 млн. лв.”, коментира Чернев.

“Голямата смъртност се дължи на това, че са хора с деменция. Постъпват лица с измръзвания, бездомници, болни, които ги карат на носилка, има и възрастни на по над 80 години. За тях се грижат о33 души. Има 5 медсестри, санитарки, медик”, обясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България