Великден с тежките трапези мина, но се задава Гергьовден. В промеждутъка не е зле да се разтоварите с по-леки ястия, приготвени от пролетни зеленчуци. Вярно е, че изискват малко повече време, но затова пък се възприемат лесно от организма, не причиняват тежест на стомаха и нямат много калории. Освен това, макар и сготвени, зеленчуците са богат източник на витамини. Ако се опасявате, че имат повече нитрати (става дума за зеленолистните), накиснете ги в студена вода за половин час. Същото важи и за салатите.
Лопушник
Необходими продукти:
500 г лапад или спанак
4 яйца
300 г сирене
500 г кори за баница
2 глави кромид лук или 2 връзки зелен лук
250 г сирене
2 с.л. олио
щипка джоджен
Начин на приготвяне:
Зелените листа се измиват, нарязват на ситно и се бланшират за 2 мин., след което се заливат със студена вода, за да се запази зеленият цвят. Кромидът се нарязва на ситно и се задушава с 1 с.л. олио. Добавя се нарязаният лопуш (лапад) и щипка джоджен. Разбърква се 2-3 мин. Към сместа се добавят 3 яйца и натрошеното сирене. В тава се слага кора за баница, поръсва се със сместа, кора, смес и т.н., завършва се с кора. Лопушникът се залива с едно разбито яйце с 1 с.л. олио и се пече до готовност.
Постни сарми от лапад
Необходими продукти:
100 г ориз
1 средно голяма глава лук
сол
1 връзка пресен джоджен
черен пипер
30 листа лапад, по-едри
50 мл олио
За соса
1 кофичка гъсто кисело мляко
чесън
сол
прясна мента или друга зелена подправка
Начин на приготвяне:
Измийте листата лапад и отстранете дръжките до основата на листата. Попарете ги с гореща вода и оставете да се охладят. Измийте добре ориза, докато водата стане прозрачна. Нарежете възможно най-ситно лука и го задушете в олиото. Сложете към задушения лук ориза и пържете 3-4 минути при непрекъснато бъркане. Отстранете от котлона и добавете ситно нарязания джоджен, прясно смлян черен пипер и сол по ваш вкус. Налейте 200 мл вода и върнете на котлона. Оризът трябва леко да къкри. Щом поеме течността, долейте отново малко вода и така, докато оризът стане почти готов. Оставете леко да се охлади. Вземате едно листо от попарения и охладен лапад и слагате по 1 лъжица от полуготовия ориз. Свивате на сарма и подреждате в тавичка. Наливате не повече от 100 мл вода и ги намазвате с малко олио отгоре. Слагате в предварително загрята фурна на 180 градуса и запичате за 10-15 минути (докато леко покафенеят отгоре). След като ги извадите, може да сервирате с млечен чеснов сос като основно ястие или да изчакате да се охладят напълно и да сервирате като предястие или за мезе.
Млечен сос: Киселото мляко се разбърква със счукания чесън, сол и прясна мента (ако нямате, може да използвате копър или друга зелена подправка по ваш вкус).
Лапад с ориз на фурна
Необходими продукти:
400 г лапад
200 г ориз
50 мл олио
1 средно голяма глава лук или 2 връзки пресен
1 с.л. червен пипер
сол, черен пипер
1 връзка пресен джоджен (около 20 едри листенца)
400 г кисело мляко
4 яйца
4 равни с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Измийте лапада и отстранете дръжките. Бланширайте го за минута-две, охладете със студена вода и отцедете. Лука почистете и нарежете на ситно. Ориза измийте добре със студена вода (последната вода трябва да е бистра). Загрейте олиото и запържете (задушете) лука за 1-2 минути, като добавите 1 ч.л. сол. Добавете измития и отцеден много добре ориз. Запържете ориза за около 2 минути като непрекъснато бъркате. Добавете червения пипер, разбъркайте и отместете от котлона. Прехвърлете ориза с лука в тавичка и добавете прясно смлян или счукан черен пипер по ваш вкус, сол, ситно нарязаните листа пресен джоджен и ситно нарязаните бланширани листа лапад. Разбъркайте хубаво и налейте 500 мл вода. Сложете ястието да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45-50 минути или до готовност на ориза.
За заливката: Разбъркайте брашното, яйцата, киселото мляко и сол на вкус до еднородност. Да няма гранули. Щом ястието е готово (оризът сготвен и водата абсорбирана напълно), изваждате от фурната и равномерно поливате отгоре. Да се покрие цялата повърхност. Връщате във фурната и допичате, докато заливката придобие приятен златист цвят. Сервирате топло. По желание може към всяка порция да добавите лъжица-две гъсто кисело мляко.
Мусака с тиквички
Необходими продукти:
1 кг тиквички
2 ч.ч. прясно мляко
3 яйца
150 г домати
100 г ориз
2 каф.ч. олио
магданоз
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Тиквичките се остъргват и се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да се отцеждат 10-15 минути. След това леко се запържват в част от мазнината. В останалата мазнина се задушават настърганите на ренде домати. Прибавя се оризът и се поръсва с черен пипер. Залива се с 1 ч.ч. топла вода и се вари, докато поеме водата, след което се разбърква със ситно нарязания магданоз. Тиквичките и оризът се нареждат на пластове в тава, като се започва и завършва с пласт от тиквички. Ястието се залива с разбитите с прясното мляко яйца и се пече в средно силна фурна.
Тиквички-лодки
Необходими продукти:
1-2 млади тиквички
1 глава лук
4 скилидки чесън
100 г кашкавал
1 с.л. вегета
1 с.л. с връх червен пипер
черен пипер
500 г кайма
ситно нарязани листа от магданоз
1 зелена чушка
2 ситно нарязани картофа
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичките на две по дължина и ги издълбайте с лъжица като лодка. Нарежете лука и го запържете в малко олио, след което добавете нарязаните чушки и каймата. Прибавете ситно нарязания чесън, накълцаните картофи, подправките, червения и черния пипер. Накрая добавете магданоза. Намажете тавичка с малко олио и подредете тиквичките. Напълнете ги с приготвената плънка. Може да добавите и няколко цели пресни картофа да се пекат заедно с тиквичките. Покрийте тавата с фолио и печете около 35 минути на 200 градуса. Извадете, махнете фолиото и настържете отгоре кашкавал, след което върнете във фурната за още 10 минути, за да се разтопи кашкавалът и запекат тиквичките до зачервяване.
Спаначени мъфини
Необходими продукти:
500 г спанак
2 яйца
60 г масло
250 мл прясно мляко
260 г брашно
2 с.л. бакпулвер
150 г сирене
сол, черен пипер
индийско орехче
Начин на приготвяне:
Задушете спанака. Разбийте яйцата с маслото и млякото. Добавете спанака. Прибавете брашното и бакпулвера. Разбъркайте добре и добавете сиренето и подправките. Сипете тестото в намаслена и набрашнена форма за мъфини. Печете около 15-20 минути. Извадете и сервирайте.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш