Пролетно разтоварване

Великден с тежките трапези мина, но се задава Гергьовден. В промеждутъка не е зле да се разтоварите с по-леки ястия, приготвени от пролетни зеленчуци. Вярно е, че изискват малко повече време, но затова пък се възприемат лесно от организма, не причиняват тежест на стомаха и нямат много калории. Освен това, макар и сготвени, зеленчуците са богат източник на витамини. Ако се опасявате, че имат повече нитрати (става дума за зеленолистните), накиснете ги в студена вода за половин час. Същото важи и за салатите.

Лопушник

46-1Необходими продукти:

500 г лапад или спанак

4 яйца

300 г сирене

500 г кори за баница

2 глави кромид лук или 2 връзки зелен лук

250 г сирене

2 с.л. олио

щипка джоджен

Начин на приготвяне:

Зелените листа се измиват, нарязват на ситно и се бланшират за 2 мин., след което се заливат със студена вода, за да се запази зеленият цвят. Кромидът се нарязва на ситно и се задушава с 1 с.л. олио. Добавя се нарязаният лопуш (лапад) и щипка джоджен. Разбърква се 2-3 мин. Към сместа се добавят 3 яйца и натрошеното сирене. В тава се слага кора за баница, поръсва се със сместа, кора, смес и т.н., завършва се с кора. Лопушникът се залива с едно разбито яйце с 1 с.л. олио и се пече до готовност.

Постни сарми от лапад

46-2Необходими продукти:

100 г ориз

1 средно голяма глава лук

сол

1 връзка пресен джоджен

черен пипер

30 листа лапад, по-едри

50 мл олио

За соса

1 кофичка гъсто кисело мляко

чесън

сол

прясна мента или друга зелена подправка

Начин на приготвяне:

Измийте листата лапад и отстранете дръжките до основата на листата. Попарете ги с гореща вода и оставете да се охладят. Измийте добре ориза, докато водата стане прозрачна. Нарежете възможно най-ситно лука и го задушете в олиото. Сложете към задушения лук ориза и пържете 3-4 минути при непрекъснато бъркане. Отстранете от котлона и добавете ситно нарязания джоджен, прясно смлян черен пипер и сол по ваш вкус. Налейте 200 мл вода и върнете на котлона. Оризът трябва леко да къкри. Щом поеме течността, долейте отново малко вода и така, докато оризът стане почти готов. Оставете леко да се охлади. Вземате едно листо от попарения и охладен лапад и слагате по 1 лъжица от полуготовия ориз. Свивате на сарма и подреждате в тавичка. Наливате не повече от 100 мл вода и ги намазвате с малко олио отгоре. Слагате в предварително загрята фурна на 180 градуса и запичате за 10-15 минути (докато леко покафенеят отгоре). След като ги извадите, може да сервирате с млечен чеснов сос като основно ястие или да изчакате да се охладят напълно и да сервирате като предястие или за мезе.

Млечен сос: Киселото мляко се разбърква със счукания чесън, сол и прясна мента (ако нямате, може да използвате копър или друга зелена подправка по ваш вкус).

Лапад с ориз на фурна

46-3Необходими продукти:

400 г лапад

200 г ориз

50 мл олио

1 средно голяма глава лук или 2 връзки пресен

1 с.л. червен пипер

сол, черен пипер

1 връзка пресен джоджен (около 20 едри листенца)

400 г кисело мляко

4 яйца

4 равни с.л. брашно

Начин на приготвяне:

Измийте лапада и отстранете дръжките. Бланширайте го за минута-две, охладете със студена вода и отцедете. Лука почистете и нарежете на ситно. Ориза измийте добре със студена вода (последната вода трябва да е бистра). Загрейте олиото и запържете (задушете) лука за 1-2 минути, като добавите 1 ч.л. сол. Добавете измития и отцеден много добре ориз. Запържете ориза за около 2 минути като непрекъснато бъркате. Добавете червения пипер, разбъркайте и отместете от котлона. Прехвърлете ориза с лука в тавичка и добавете прясно смлян или счукан черен пипер по ваш вкус, сол, ситно нарязаните листа пресен джоджен и ситно нарязаните бланширани листа лапад. Разбъркайте хубаво и налейте 500 мл вода. Сложете ястието да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45-50 минути или до готовност на ориза.

За заливката: Разбъркайте брашното, яйцата, киселото мляко и сол на вкус до еднородност. Да няма гранули. Щом ястието е готово (оризът сготвен и водата абсорбирана напълно), изваждате от фурната и равномерно поливате отгоре. Да се покрие цялата повърхност. Връщате във фурната и допичате, докато заливката придобие приятен златист цвят. Сервирате топло. По желание може към всяка порция да добавите лъжица-две гъсто кисело мляко.

Мусака с тиквички

46-4Необходими продукти:

1 кг тиквички

2 ч.ч. прясно мляко

3 яйца

150 г домати

100 г ориз

2 каф.ч. олио

магданоз

сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Тиквичките се остъргват и се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да се отцеждат 10-15 минути. След това леко се запържват в част от мазнината. В останалата мазнина се задушават настърганите на ренде домати. Прибавя се оризът и се поръсва с черен пипер. Залива се с 1 ч.ч. топла вода и се вари, докато поеме водата, след което се разбърква със ситно нарязания магданоз. Тиквичките и оризът се нареждат на пластове в тава, като се започва и завършва с пласт от тиквички. Ястието се залива с разбитите с прясното мляко яйца и се пече в средно силна фурна.

Тиквички-лодки

46-5Необходими продукти:

1-2 млади тиквички

1 глава лук

4 скилидки чесън

100 г кашкавал

1 с.л. вегета

1 с.л. с връх червен пипер

черен пипер

500 г кайма

ситно нарязани листа от магданоз

1 зелена чушка

2 ситно нарязани картофа

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквичките на две по дължина и ги издълбайте с лъжица като лодка. Нарежете лука и го запържете в малко олио, след което добавете нарязаните чушки и каймата. Прибавете ситно нарязания чесън, накълцаните картофи, подправките, червения и черния пипер. Накрая добавете магданоза. Намажете тавичка с малко олио и подредете тиквичките. Напълнете ги с приготвената плънка. Може да добавите и няколко цели пресни картофа да се пекат заедно с тиквичките. Покрийте тавата с фолио и печете около 35 минути на 200 градуса. Извадете, махнете фолиото и настържете отгоре кашкавал, след което върнете във фурната за още 10 минути, за да се разтопи кашкавалът и запекат тиквичките до зачервяване.

Спаначени мъфини

46-6Необходими продукти:

500 г спанак

2 яйца

60 г масло

250 мл прясно мляко

260 г брашно

2 с.л. бакпулвер

150 г сирене

сол, черен пипер

индийско орехче

Начин на приготвяне:

Задушете спанака. Разбийте яйцата с маслото и млякото. Добавете спанака. Прибавете брашното и бакпулвера. Разбъркайте добре и добавете сиренето и подправките. Сипете тестото в намаслена и набрашнена форма за мъфини. Печете около 15-20 минути. Извадете и сервирайте.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме