Промените в директива за командироването няма да важат за международните шофьори

Постигнат е компромис по промените в европейската директива за командированите работници, информира БНР. След продължили през целия ден тежки дебати Съветът на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси е стигнал до съгласие по спорните въпроси.

Основното възражение на българските евродепутати беше именно за промените в директивата и по-точно в начина, по който те ще засегнат транспортните работници.

"Директивата, в сегашния ѝ вид, ще продължи да се прилага към пътния транспорт. Съветът обаче обсъжда пакета за мобилността в друга форма, която включва предложения за специфични правила за командированите шофьори. Това, за което днес се съгласихме, е, че новата директива няма да се прилага към транспорта, докато т.нар. "лекс спесиалис" не влязат в сила.", заяви естонският министър на здравеопазването и труда Евгени Осиновски.

Осиновски добави, че това дава повече време на министрите на транспорта да обсъдят въпроса.

Постигнато е споразумение продължителността на дългосрочните командировки да бъде 1 година с възможност за удължаване до 6 месеца, след подадено уведомление. Времето за прилагането на директивата ще бъде 4 години.

"Компромисът е балансиран. Той показва, че като европейци ние можем да се съберем, да седнем на масата, да се изправим срещу противоположни гледни точки и да постигнем честно споразумение.", коментира комисарят по заетостта, социалните въпроси, умения и трудова мобилност Мариан Тейсен.

Франция приветства постигнатото споразумение за реформата на директивата за командированите работници и смята, че това е победа за Европа, предаде Франс прес, като се позова на изявление на френското президентство. С реформата бе силно ангажиран френският президент Еманюел Макрон.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа