Протести в село Джерман срещу проект за депо за отпадъци

Жителите на дупнишкото село Джерман решиха да протестират през първата или последната събота на всеки месец срещу проекта за изграждане на депо за отпадъци. Първият протест е насрочен за Богоявление, 6 януари, информира БНТ.

След ритуала с Богоявленския кръст на 6-и януари стотици ще се включат в шествието, което ще блокира главен път Е-79, каза Борислав Тасков.

От 5 години джерманци протестират, водят съдебни дела срещу проекта за депо в местността Спротива. Там ще се преработва отпадъкът на 6 общини – Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно. Обектът се финансира по програмата "Околна среда" за над 30 милиона лева.

Според местните избраният терен, от около 200 декара, не е подходящ – земята е земеделска, дори е засята, теренът е с денивелация над 100 м отстои на около 500 м от автомагистрала "Струма" и река Джерман и на около 400 м от крайните къщи в селото.

За да измолят Божията подкрепа, местните издигнаха и осветиха и параклис на площадката, където трябва да е бъдещото депо, с идеята никой да не посегне да събаря Божия храм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България