Проф. Андрей Пантев: Най-пагубните решения България е взимала, когато е била независима

Най-пагубните решения България е взимала, когато е била независима. Независимостта е условие, но не е гаранция, че си много мъдър в политическите и военните си начинания. Преувеличаваме важността на България и в наши дни. В момента най-големият престиж за един политик е да каже, че е подкрепян от чужбина, преди 100 години това е бил позорен акт. Това каза историкът проф. Андрей Пантев пред Канал 3.

По думите му Левски и Ботев не са наблягали на думата интереси, а на думата свобода.

"Основният урок е духът на населението, моралното здраве на един народ. Независимостта е условно понятие, днес нямаме независими хора, страни и дори континенти, да не говорим за политическия свят. Има една мъчителна зависимост в нашата история, тъкмо се изправяме и веднъж настава страшен срив, така както е след Съединението въпреки нашия триумф", допълни проф. Андрей Пантев.

Според него няма красива, има благородна война. "Когато си на бойното поле и държиш меч, автомат или Калашников, не можеш да си ангел. При нас винаги идва зашеметяващ удар от всичко онова, което сме реализирали с кръв, с ум или с книга, до кръста и до меча стои книгата, ние там сме най-силни. Всички са смятали, че българите не могат да се справят с държавността, тъй като окачествяват България като изкуствен продукт на руския натиск към Източното Средиземноморие. Ние намираме потенциал за армия и образование, което наистина е чудо", разказва проф. Андрей Пантев.

По думите му Денят на независимостта е поредица от звездни мигове до 1913 година. "Смятаха България за бъдещето на Балканите, махнахме всички тъмни векове на българското покорство. Независимостта не е самоцел, тя е като демокрацията, означава, че взимаш истински, праваилни за себе си решения. Какво и да говорим, достатъчно е да погледнем на картата и да видим, че ние сме много смешни с това, че сме членове на Северноатлантическия пакт", каза още проф. Андрей Пантев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България