Проф. Валери Стефанов: Най-големият враг на масонството са тоталитарните общества

dav

В Стара Загора се проведе публична дискусия за свободното зидарство

Най-големите врагове на масонството са тоталитарните общества - така е, защото те всъщност са врагове на свободата. Първата работа на тези режими е да се саморазправят с масонството. Това заяви по време на Първата пролетна международна братска среща „Крилете на свободата – Стара Загора 2018“ проф. Валери Стефанов. По време на форума той представи книгата „Свободата и масонството“, в която са включени негови статии по темата, както и на Видослав Стеванович, Владимир Янкович, Бариш Ерман. Двуезичното издание (на български и на английски, б.р.) съдържа и доклади от теоретична конференция, посветена на 140-та годишнина от Освобождението на България. Конференцията бе организирана от сдружение „Розата на Тракия“ в регионалния исторически музей в Стара Загора и събра хора, ангажирани с тематиката, от Сърбия, Турция, Румъния, Гърция и Русия.

Преди форума бе открита изложба в местната галерия, в която 26 наши и чужди творци представиха 66 свои произведения, посветени на масонската символика. „Целта на дискусията е да се направи мост между масонството и гражданската общност“, каза пред „Труд“ председателят на сдружение „Розата на Тракия“ Любчо Иванов. „Руските болшевики се саморазправят с масонството, италианските фашисти, немските нацисти се саморазправят с масонството“, даде пример с най-големите исторически гонения срещу свободните зидари проф. Валери Стефанов. По време на своята лекция той припомни, че в България и на Балканите също има много примери за гонения и забрани на масонството.

"Свободата има само едно име, а зависимостите – хиляди имена, замислете се върху това“, посочи проф. Валери Стефанов в отговор на въпрос по време на конференцията. По време на форума се състоя и благотворителна кампания, средствата бяха дарени на деца-таланти от Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ в Стара Загора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България