Проф. Христо Белоев - Целеустременият

Големият учен проф. Христо Белоев, който вече три мандата е ректор на Русенския университет “Ангел Кънчев”, а освен това е и шеф на Общинския съвет в града, стана на 60 години.

Кое е общото между световноизвестния оперен бас Никола Гюзелев, футболната легенда Кирил Ракаров, най-дългогодишния директор на Националния институт по криминалистика и криминология проф. Костадин Бобев (35 г. – от 1975 до 2010 г.) и на настоящия ректор на Русенския университет “Ангел Кънчев”? Родното място Павликени! Съдбата на една от най-ярките личности от Павликенския край – Христо Белоев, е неоспоримо доказателство, че човешкият живот е единен, неделим в своето развитие, а когато то е и възходящо, остават на заден план изпитанията на превратната съдба, която може да стори прегради пред талантливия човек.

Въпреки че випускът на родените през 1958 г. “вървеше” една година след нашия в основното ни училище “Климент Охридски” в Павликени, запомнил съм Христо като буден младеж с пламенен поглед. Христо Белоев се записа в престижния Техникум по механизация на селското стопанство “Цанко Церковски” и в избора си на специалността “механизация на селското стопанство” показва може би най-характерната си черта на бъдещ учен-изследовател: целеустремеността.

Тя го отвежда в Русенския университет, където през 1984 г. завършва с пълно отличие и награда “Златна значка” специалността “Селскостопанска техника”. Следват години на научно надграждане и израстване, през които младият учен бързо се налага като авторитетен специалист в твърде специфични области: проектиране на земеделска техника, комбинирани работни органи и комбинирани машини; изследване и изпитания на земеделска техника; ерозия и противоерозионни технологии; енергийна ефективност и екология, и още ред други.

В епохата на Гугъл и интернет всеки може да се наслади на десетките страници, които съдържа научната и кариерна биография на тази творческа личност. Не може да се подмине обаче най-същественото – признанието, което Христо Белоев получава от своите колеги. През 1992 г. е приет с конкурс за асистент, а само след 15 години колективът на Русенския университет му гласува доверието да бъде ректор (2007), след като преди това изкачва по реда си неизменната академична йерархия: от ръководител на катедра до декан на Аграрно-индустриалния факултет.

За безспорните му качества на ръковдител с широк размах и талант да общува с хората, най-красноречив е фактът, че той е преизбран за втори мандат, а по стечение на обстоятелствата от февруари т.г., чл. кор. проф. Христо Белоев е за трети път ректор на Русенската Алма матер. По волята на своите колеги към настоящия момент председателства и Академичния съвет. А по волята на своите съграждани от Русе, след последните местни избори е председател на Общинския съвет. За себе си обаче е категоричен: той се е посветил на университета. От зрелостта на шейсетте си години казва: “Аз съм верен само на една партия, само на една кауза и моята партия-кауза е УНИВЕРСИТЕТЪТ!”.

Малцина знаят факта, че на последните парламентарни избори, след като бе избран за народен представител от Русенски избирателен район, той се отказа от мандата си и то в името на академичната кауза. Едва ли сред десетките университети, които се нароиха у нас напоследък, пък и сред другите, със солидна история, през последните трийсетина години може да се посочи друг такъв обичан и от студенти, и от преподаватели ръководител.

Целеустремеността му, съчетана с високия пост, води до очаквано ползотворни резултати, които издигат международния авторитет на университета. По негова идея германският канцлер Ангела Меркел е удостоена с титлата почетен доктор на Русенския университет (2010). Личното му приятелство с канадския българин Игнат Канев е материализирано с възможно най-богоугодно дело – милионерът от Русенско дарява средства, с които в университета се изгражда Канев център – пример за благотворителност и най-верен път като как може да се развива едно висше училище в България през XXI век.

За престижа на духовния храм, който ръководи, огромен принос има личното му участие в десетки научни форуми по света, стотиците публикации в най-престижни издания, участия в състави на правителствени делегации с решение на МС, където експертността му е високо ценена от чуждестранните партньори. Само титлите “доктор хонорис кауза”, с които е удостоен, за момента са девет – от най-престижни световни университети и академии.

Съдбата на човека Христо Белоев опровергава библейската закостенялост, че “никой не е признат за пророк в родното си място”. На попрището жизенено в средата, още преди години, той е удостоен като “почетен гражданин на Павликени”. Подобно признание получава в Русе и в Разград.

Шейсет години са младенческа възраст за академичната дълговечност, към която член-кореспондент Христо Белоев напълно заслужено се е устремил. По-важното е, че в негово лице българската научна общност за пореден път блести с ярка личност: високо подготвен специалист по образование, учен по призвание и утвърден ръководител по признание.

Меркел поздрави юбиляря

Лично германската канцлерка Ангела Меркел изпрати писмо на проф. Христо Белоев за неговата 60-а годишнина. Самата тя е д-р хонорис кауза на Русенския университет. “Щастието се състои от множество “камъчета”, представящи щастливи моменти, които всеки човек съхранява в своите спомени от жизнения си път. Този, който влага истинско изкуство в направляването на живота си, съумява да събере тези мозаични камъчета в една картина, предизвикваща радост и възхита. Бъдете Вие един майстор в това изкуство”, написа Меркел в поздравлението си към професора.

ЗА него

Той е душата на компанията

Професор Белоев е изключително организиран и работоспособен във всяко едно отношение – като ръководител, ректор и председател на Общинския съвет в Русе. Той е невероятен човек – винаги е душата на компанията с песните и всичко останало. Приятелството му е чест за всеки във всяко отношение, винаги е коректен, изпълнителен и отзивчив.

Проф. Любен Тотев – председател на Съвета на ректорите, ректор на МГУ

С харизмата на ръководител

Човек, роден с харизмата на ръководител. Личи от натрупания опит и от това, което е направил за Русенския университет. Генерира и осъществява идеи за бъдещето на универитетското образование. Държи пулса на образованието, науката и бизнеса. И винаги е в крак с новостите, което го прави известен и далече зад пределите на страната. Той е всеотдаен съпруг, баща и истински приятел.

Проф. Димитър Греков, Аграрен университет в Пловдив

Широко скроена личност

Познавам го от почти 15 години и винаги ми е правил впечатление с експедитивността си, ерудицията и голямото си умение на администратор и ръководител. Той е чудесен професионалист, от хората, за които българинът казва: широко скроена личност. Като човек е светла личност, раздава се напълно и гледа на хората като на свои близки, търси начини как да се решат проблемите, а не мотиви как нещо не може да стане.

Проф. Георги Михов - ректор на ТУ

Скъп гост на празниците ни

Професор Белоев никога не е прекъсвал връзката с училището, което е завършил. И сега той е скъп гост на празниците ни, както и верен приятел и съратник в делниците. А ПГАТ “Цанко Церковски” е място, където се срещат училище, бизнес и университет. Партньорството ни с Русенския университет е изключително ползотворно.

Миглена Желязкова - директор на Професионална гимназия по аграрни технологии в Павликени

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети