Путин: Готови сме с 1,4 млрд. долара за "Турски поток" през Сърбия, но зависи от ЕС

Все още има възможности за запазване на транзита през Украйна, каза руският президент в Белград

Русия е готова да инвестира около 1,4 милиарда долара в развитието на инфраструктурата в Сърбия за прокарване на газопровода „Турски поток“. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич.

"Ние всъщност подготвяме тази работа, даже практически я започваме, но в крайна сметка всичко ще зависи от други страни, включително и от страните от Европейския съюз - до каква степен ще могат да защитят суверенните си национални интереси в диалог с европейските структури", подчерта Путин.

Държавният глава отбеляза, че Русия е готова да натовари както „Северен поток, така и „Турски поток“, като все още има възможности за запазване на транзита през Украйна.

"Ето, навремето се опитвахме, планирахме и даже бяхме започнали работата по "Южен поток". Но, както знаете, не по наша вина беше прекратен този проект. Сега България проявява интерес "Турски поток" да бъде продължен през нейна територия и да продължава към Сърбия, Унгария и така нататък. Ние сме готови за това напълно. Даже подготвяме инвестициите", каза още Путин.

Въпросът ще бъде обсъден при посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Русия идната седмица. Путин отбеляза, че Турция се отнася положително към продължаването на газопровода към Евросъюза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа