Путин: Сталинград реши съдбата на света

Волгоград отбеляза 75 г. от ключова победа над нацистите

Около 30 000 жители и гости на Волгоград (Сталинград от 1925 до 1961 г.) се събраха в центъра на града, където се проведе военен парад по случай 75-годишнината от победата на СССР над нацистите в Сталинградската битка, която обръща хода на Втората световна война, предаде ТАСС.

EUROPE: Battle of Stalingrad 75th anniversary

Военната колона на Площада на Падналите борци бе оглавена от легендарния съветски танк Т-34. В марша за първи път взеха участие ракетни комплекси “Искандер”, реактивни системи за залпов огън “Смерч” и “Торнадо”, както и модерният зенитно-ракетен комплекс С-400. За първи път в 40-минутния парад се включи и авиация.

По-късно през деня към тържествените мероприятия се присъедини и президентът Владимир Путин. Държавният глава положи цветя на мемориала Мамаев курган, а след това поздрави с годишнината ветерани преди празничен концерт по случай юбилея.

“С триумф на нашата армия и на нашия народ завърши най-голямото сражение от Втората световна война, а и от цялата човешка история, не е имало други такива битки. Това бе битка, която влезе в историята като най-жестоката и най-кръвопролитната”, заяви руският президент.

“Съдбата на родината и на целия свят се решаваше тогава в Сталинград и тук в най-голяма степен се прояви несломимият характер на нашия народ, който се сражаваше за дома си, за живота на децата си и отстоявайки Сталинград спаси отечеството. Покланям се дълбоко пред Сталинград и Великата победа”, подчерта още Путин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа