Работещите в Спешна помощ в Горна Оряховица подготвят колективна оставка

Напрежението сред медиците ескалира след като ромка нападна и удари фелдшерка

Работещите в Спешна помощ в Горна Оряховица обмислят да подадат колективна оставка. Това заяви д-р Виолета Пашова, началник на филиала на ЦСМП в железничарския град след пореден инцидент с нападната и бита фелдшерка от там.

"Настроенията на всички колеги са такива, всички сме единодушни, предстои събрание, за да вземем решение", обясни д-р Пашова.

В Спешна помощ - Горна Оряховица работят около 50 човека- лекари, сестри, санитари, шофьори на линейки.

Всички са възмутени от драстичното нападение, което станало на 20 срещу 21 януари през нощта, когато 33-годишна жена от ромски произход се нахвърлила фелдшерката Наталия Армянова, докато преглеждала петмесечното й бебе.

Жената от ромски произход потърсила медицинска помощ на телефон 112 за болното си бебе. След като линейката пристигнала на адреса, станало ясно, че пеленачето е с много висока температура. Заради опасност от усложнения, тя и детето й били транспортирани до горнооряховската болница. Там, в детско отделение е било консултирано от педиатър, който заключил, че детето има сърдечни проблеми и трябва да бъде изпратено в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

Докато организирали транспортирането на бебето обаче, майката нападнала Наталия Армянова. През това време фелдшерката обгрижвала бебето и се опитвала да му сложи свещичка за смъкване на високата температура.

„Излязох да видя подготвена ли е линейката за транспортиране- има ли кислород, топло ли е и понеже външната врата се затваря с механизъм и тя се щракна зад гърба ми.Като се чу това хлопване, жената се развика: "Ти защо ми удряш детето?“. В такива случаи избягвам конфилките, оставям раздразнени пациенти да си водят монолога, въпреки, че са ни заплашвали, че ще ни пребият, убият и изчаквам да им мине“, разказа Армянова.

И докато фелдшерката се опитвала да вземе урбазон, внезапно 33-годишната ромка я ударила с джиесем през лицето.

„Много ме заболя и потече много кръв. Разкъсана ми е устната, има разрез от 1,5 см и имам хематом на венеца. Ще ходя на зъболекар да види дали ми е повреден зъба“, сподели още Наталия Армянова.

Медицинската служителка е вдигнала и кръвно налягане и призна, че в момента е на лексотан.

„Физическата травма лесно ще мине, но психическата остава за дълго, страховата невроза е голяма“, категорична е потърпевшата.

Д-р Виолета Пашова коментира, че Армянова е много кротък човек и не може да се обясни случилото си.

„Наистина съм спокойна и гледам да избягвам конфликтите, смятам, че с добро човек по-лесно постига нещата и решава проблеми, продължава да е убедена още тя, въпреки неприятния инцидент. Това обаче вече е безобразие. Постоянно сме подлагани на такъв тормоз!“, категорична е д-р Виолета Пашова.

Фелдшерката потвърди, че ромите се държат изключително нагло, когато идват в Спешна помощ.

„Идват на тумби, правят си каквото искат, влизат по 10-15 човека наведнъж, не спазват никакви правила, за тях ред, дисциплина, а най- лошото е, че знаят че няма да ги накажат. Когато извикахме полиция, тази жена крещя и срещу полиция. Особено агресивни и с "права" напоследък са ромите, чиито роднини работят като гурбетчии зад граница", споделят впечатления медицинските служители.

В този случай с 33-годишната ромка е подобен, тъй като мъжът й работел в Германия и тя се държала със самочувствие и арогантно.

„Постоянно имаме такива инциденти. Едно е да пострада човек- крак, ръка, но ние се страхуваме и за живота си. Работим с игли, скалпели, някой може да посегне да ни заколи“, обобщи Наталия Армянова.

Тя вече е подала молбата си за напускане на Спешна помощ. По случая е образувано бързо производство и разследването се води под наблюдението на Районната прокуратура в железничарския град. От държавното обвинение казват, че до края на седмицата срещу извършителката ще бъде внесен обвинителен акт в съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България