Радев на церемония за Ханука: Горд съм, че българската нация умее да отбелязва съвместно празниците на всички свои общности (СНИМКИ)

Горд съм, че българската нация умее да отбелязва празниците на всички други нации. Това каза президентът Румен Радев по време на церемонията за отбелязването на еврейския празник Ханука – Празникът на светлината, която се състоя в Централната софийска синагога.

Държавният глава запали основната свещ, с която се отправя послание за мир, разбирателство и успех. „Щастливи сме с моята съпруга да бъдем тази вечер тук и заедно да отбележим Ханука – Празникът на светлината. За мен е чест да запаля една от свещите и да продължа традицията българският държавен глава да отбелязва съвместно с еврейската общност в България този красив празник", каза Радев.

"Горд съм, че българската нация умее да отбелязва заедно празниците на всички други нации. Българските евреи винаги са стояли редом със своите сънародници за просперитета на духовно извисена България, затова не е чудо спасението им в мрачните дни на войната. Не е случайно, че България не даде своите евреи. И ако днес крайният национализъм и екстремистките политически разбирания се опитват да се прокраднат в нашето ежедневие, да пренапишат нашата история, да заразят с омраза децата ни, то уверявам ви, че ние ще бъдем заедно отново в борбата за справедливостта. В дните на Ханука свещите не озаряват единствено еврейските домове, те ни показват, че най-голямото чудо е да живеем в мир и разбирателство“, отбеляза държавният глава.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България