Радев се прекланя пред българския мемориал в Ново село

Веднага след военния парад на 6 май президентът заминава за Македония

Президентът Румен Радев ще отдаде почит пред българския военен мемориал в Ново село в Македония на 6 май. Това ще стане веднага след като приключи Гергьовденския парад на пл. “Княз Александър I”.

До македонското Ново село има българско военно гробище, в което са погребани 71 военнослужещи, загинали през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Те са служили във Втора пехотна тракийска дивизия и Единадесета пехотна македонска дивизия.

Междувременно пехотната рота от Македония, която ще участва в парада на родната вайска, пристигна у нас, научи “Труд”. От днес гостите се включват в тридневните тренировки на пешите блокове и техниката, които ще се провеждат на бившето военно летище в Доброславци. Ротата от западната ни съседка е в състав от около 70 души, които ще набият крак на жълтите павета в София в самостоятелен блок под македонско знаме. Участието на македонски бойци на наш парад се случва за първи път. То бе договорено между Радев и колегата му Георге Иванов, когато бе на официална визита в Скопие през февруари т.г.

Бойната техника за парада също пристигна на летище Доброславци. Тя бе предислоцирана от Сливен, Ямбол, Казанлък, Карлово, Асеновград, Ст. Загора, Плевен и Благоевград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България