Разглобяват на три Закона за движение по пътищата

Всеки автомобил да бъде снабден с електронна сервизна книжка. В нея да бъдат записвани данните от ремонти, технически прегледи, пробегът и смяната на собствеността. Автосервизите да бъдат лицензирани и разделени по категории, както е със звездите на хотелите. Пътната полиция да бъде задължена да отчита причините за всяка тежка катастрофа, без да попълва графата “несъобразена скорост”. Това бяха част от идеите, дискутирани вчера от кандидат-депутати от четири политически сили - ГЕРБ, БСП, РБ и АБВ. Форумът бе организиран от Българската асоциация на пострадалите от катастрофи.

Сегашният Закон за движение по пътищата (ЗДвП) трябва да бъде разделен на три нови закона, обясниха политиците, които бяха и в транспортната комисия на 43-тото народно събрание. Първият ще е със същото име и ще се отнася до правилата за движение и глобите. Вторият ще урежда въпросите с обучението на шофьорите, а третият - с автосервизите и изискванията за техническо състояние на автомобилите. И сега колите идват от чужбина със сервизни книжки, но у нас масово не се поддържат, освен при гаранционното обслужване.  “В София има около 5000 сервиза, като 82% от тях работят на черно”, съобщи Емил Германов, председател на Съюза на автосервизите в България. Заместникът му - автомобилният състезател Румен Дунев, подчерта, че печалната картина се дължи на ниските доходи и ниския стандарт на живот в страната.

“В ГЕРБ имаме идеята да въведем цялостен електронен регистър на всичко, свързано с автомобилите и шофьорите”, каза бившия депутат Станислав Иванов.

“Предложението в програмата на БСП е Агенция “Пътна инфраструктура” да премине от МРРБ към Министерство на транспорта, за да не се размиват отговорностите”, обяви 4-кратният рали шампион на България Крум Дончев, експерт на социалистите. Настимир Ананиев от РБ настоя да се монтират видеорегистратори във всички автомобили, купени с държавни или общински пари. Общо бе мнението да се възобнови създаденият през 2011 г. фонд за пътна безопасност, който се пълни от шофьорски глоби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право