„Разкажи ми” – шоуто продължава

Калин Терзийски

Калин Терзийски представи оригинално нов роман

Калин Терзийски зададе модел на авангардно представяне на книга – без водещ, без скудоумни литературни анализи, без венцехваления от уредена публика. Но затова пък с яка музика от времето на Уудсток в импровизациите на Явор Николов – Ръмпо. Това се случи на Трифон Зарезан в книжен център „Гринуич” по повод премиерата на най-новия му роман „Разкажи ми” (изд. „Лексикон”, 2018).

„Тъй като тук вече има стотици читатели, скоро ще дойде жандармерия, за да ни разпръсне” – започна шоуто си Калин Терзийски, който трудно си проби път към импровизираната сцена, но беше абсолютно трезвен, въпреки писанията по „жълтите” вестници.

След като разказа скандални моменти от биографиите на Тулуз-Лотрек, Ван Гог, Хемингуей и други велики предходници, Терзийски разкри механизма на творческия си процес, разхождайки се сред публиката: „Когато пиша, аз си представям, че тичам по много стръмна планинска пътека и то на тъмно. Всяка крачка встрани може да е смъртоносна. Неуцелването на точната дума и мисъл е решаващо. Големият писател (изключвам занаятчията) всъщност не знае какво пише. Той върви в мрака, не знае какво ще се случи нататък. Инвенциите се явяват в процеса на писане и те трябва да изненадват самия него.”

Уникален в артистичната си изява, Калин Терзийски наелектизира публиката чрез странния си монолог, в който преминаваше от ТВ реклами, през лекарски съвети до сложни философски препратки и социални тези: „Ако искаме с общи усилия да създаваме среда за изкуство, трябва да се откажем от подмазвачите и конюнктурните въшки. Трябва да живеем истинския си живот – писателят трябва да обслужва своята свирепа съвест. Някои от главите в тази книга съм писал, като съм пил до 4 сутринта – в алкохолна абстиненция, целия в пот. Чрез обичта си много хора ни поробват: те казват: „Обичам те, но ще правиш това, което на мене ми харесва.” Книгата ми не обслужва никоя власт, дори и тази на капризните читатели, които ми казват, „Извинявайте, но вашите книги се четат трудно!”. Е, то книгата не е нещо, като това да изгледаш един мач на Гришо и да изпиеш 8 бири...”

Работното време на книжарницата свърши, а Терзийски продължаваше да дава автографи на многобройните си почитатели.

Издателство „Лексикон” е издало за една година 47 книги само на български автори: „Ние не връщаме ръкописи – в смисъл, вие ни изпращате книга, ние я издаваме!” – оповести издателят Йордан Антов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура