Редят 62 метра мозайка край училище в Смядово

С 2 тона керамика ще украсят дългата стена дизайнерите Петя Мод и Стойка Матева

Създателката на първото цветно стълбище у нас Петя Мод ще измайстори най-дългата мозайка под открито небе в шуменската община Смядово. Бетонна стена край СУ "Св.Св.Кирил и Методий", дълга 62 метра, ще грейне с красив образователен сюжет в цветовете на дъгата. В амбициозния проект ще участва и Стойка Матева от Стара Загора. Двете дизайнерки са приели поканата на кметицата на град Смядово Иванка Петрова/ГЕРБ/. Желанието й било да "облекат" в пъстра картина стената, която е на възлов път и ще радва очите на хиляди хора всеки ден.

"Предизвикателство е, но приехме и ще се справим. Площта е 73 кв.м., над три пъти повече, отколкото на цветните стъпала, които бяха 22 квадрата", обяснява Петя Мод. Както "Труд" писа, през лятото на м.г. тя подреди картина по 52-те стъпала в старата столица Велики Преслав, а преди това се труди 15 месеца.

Сега Петя и Стойка са решили да се справят до септември и още тази седмица запрятат ръкави. Общината финансира проекта, съществен принос ще има и завода за фаянс KAI GRUP, който ще дари нужните материали. Към 2 тона плочки от над 30 цвята ще бъдат нужни, изчислили са майсторките. Всичко се реже ръчно, подреждат се картини върху мрежи и после ще се лепят върху стената. В началото си тя е висока 70 см, а към финала достига 1,70 м. Категорични са: "Очи се плашат, ръце се не плашат". В центъра на паното ще грее слънце и ще бъде изписано заветното "Напред науката е слънце, което във душите грей". Керамичната картина ще разказва за знанието от първи до 12-ти клас.

Това няма да е първа обща работа на дизайнерките. Стойка е организатор на биеналето "Мозайката днес" в Стара Загора, което това лято ще има трето издание. Всеки път мозаистите творят заедно, изработват общо пано и го даряват.

Известно е, че най-голямата мозайка под открито небе у нас е част от паметник "Създатели на българската държава" над Шумен, но тя е създадена от голям творчески екип. Сега мозайката на Смядово ще бъде дело на четири ръце. И със сигурност перфектно ще се впише в градчето, в което и прясно санираните блокове са изрисувани от графити-майстори с легендата за Смеда-създателката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България