Ремонтът на пещера "Бисерна" на поправителен

До 20 май трябва да приключат строителните работи по пещера „Бисерна“, част от Природен парк "Шуменското плато", каза директорът Васил Василев.

В понеделник бяха отбелязани 38 г. от учредяването на парка, в който има над 550 вида растения и се обитава от над 350 вида безгръбначни и 240 вида гръбначни животни. Повторният ремонт на пещерата е започнал, но в момента вътре не може да се работи, защото зимуват 14 вида прилепи. Строителството ще се довърши след 20 април. Очаква се до 20 май всичко да е готово, но точно кога ще бъде отворена красивата пещера за посетители, ще се преценява заедно със специалисти от БАН.

Атрактивната пещера "Бисерна" /още известна като "Зандана"/ трябваше да отвори миналата година след обновление по европроект за 4,8 млн.лв., който обхвана и други маршрути от парка. В отговор на депутатско питане миналата седмица министъра на земеделието Румен Поражанов е пояснил, че се налага повторно изграждане на тунелната връзка на входа на пещерата, която трябва да осигури благоприятни условия за прилепите. Поради неправилно изготвено техническо задание, при първоначалното изграждане на тунелната връзка са използвани материали, които не съответстват на специфичните хидроклиматични условия в "Бисерна" и връху изградената конструкция избила плесен.

Проверка на Изпълнителната агенция по горите е констатирала нарушенията и те са станали причина за освобождаване на предходния директор на парка в края на м.г.

От дирекцията на парка отчетоха в понеделник, че 9 заслона и други зони на отдих, които бяха осиновени от фирми, организации и детски градини преди повече от година, се стопанисват перфектно. За тях се полагат грижи, но не липсват и вандали, които трошат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България