БАН: Без инвеститор няма АЕЦ „Белене“

Проектът рентабилен, ако струва под 10,5 млрд. евро

 

Без инвеститор няма вариант да започне строежът на АЕЦ „Белене“. Това стана ясно от доклада на Българската академия на науките (БАН) за бъдещето на атомната централа.

Проектът обаче ще е рентабилен само при определени условия – инвестиционните разходи не трябва да надхвърлят 10,5 млрд. евро, като съотношението между частния и държавния капитал трябва да е в съотношение 70 към 30%, а лихвата на кредита за изграждането му да е под 4,5%.

Друго условие е средната борсова цена на електроенергията в региона да е 84 евро за мегаватчас. Очакванията са цените в региона през 2040 г. да варират между 57 евро и 84 евро на мегаватчас, обясни ръководителят на екипа от учени, изготвили доклада, проф. Александър Тасев. "В горните нива проектът е абсолютно жизнеспособен, но при най-ниската цена няма нито един вариант, при който централата може да изплати направените разходи“, категоричен беше той. По думите му най-крайният вариант е да се продаде вече купеното оборудване за централата. От БАН са категорични, държавата трябва да участва в строителството на втора атомна, за да има и по-добри финансови условия.

По време на брифинга стана ясно, че държавата няма да изразходва средства от бюджета за строежа на АЕЦ „Белене“, а ще предостави вече закупеното оборудване на инвеститора в размер на 3 млрд. лв.

„В момента страната ни има големи излишъци на електроенергия, които изнасяме за чужди пазари, но след 2030 г. в България и региона ще има недостиг на 2000 мегавата базова мощност“, допълни Тасев. Според него централата ще е нужна на енергийния сектор през 2047 г., когато двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ ще спрат работа.

„От доклада на БАН стана ясно, че са разработени сценарии в много широк диапазон - песимистични, умерени, оптимистични, в които този проект може да се реализира и е финансово жизнеспособен", коментира енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й предстои правителството да обсъди доклада и на база на него да вземе окончателно решение за бъдещето на централата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България