РИОСВ-Пазарджик разреши брането на 1900 кг билки под специален режим

РИОСВ-Пазарджик разреши брането на общо 1900 кг билки под специален режим. Тя са разпределени по квоти и определени на база подадени заявления от собственици на билкозаготвителни пунктове в региона. Квотите са за следните видове лечебни растения: 500 кг лудо биле, 400 кг шапиче, 250 кг ранилист, 250 кг кисел трън, 200 кг решетка, 150 кг лазаркиня, 100 кг елшовиден зърнастец и 50 кг катраника.

Разпределението е извършено със заповед на директора на РИОСВ, а квотите са предоставени на заявителя - СД "Шаркови и сие" от София. Заготовката ще се извършва в организирани билкозаготвителни пунктове на фирмата в Пазарджик и село Драгор. Отпуснатите квоти са поименни и без право на преотстъпване. За неспазването им се налагат глоби до 3000 лв. и се губи правото за участие в разпределение на квоти през следващата календарна година.

В 15-дневен срок в РИОСВ-Пазарджик трябва да бъде представена информация за находищата, адресите на пунктовете и списък на билкосъбирачите, упълномощени да извършват тази дейност. Нужно е и позволително за дейността от съответната община или държавно лесничейство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини