Роби Кийн пред „Труд“: Играл съм с много звезди, но Бербатов е №1

Легендарният нападател Роби Кийн даде ексклузивно интервю за „Труд“. Той е най-добрият футболист Ейре за всички времена. Вкарал е 68 гола в 148 мача. Бил е капитан в продължение на 10 години. „Ливърпул“,“ Тотнъм“ и „Интер“ са само част от звездните тимове, в които е играл. Сега ще завърши кариерата си на едно необичайно място - индийското първенство, но ще се събере отново с Берба.

- Здравейте, Роби! Гостувахте в България по покана на Димитър Бербатов за неговия благотворителен мач. От кога имате приятелски отношения?

- Сприятелихме се в „Тотнъм“ преди десетина години. Бих определил отношенията ни като фантастични. Наслаждавах се на всяка минута, в която бях на терена с Берба. И това не е единственото. След като пътищата ни се разделиха, ние си останахме близки приятели. Не спираме да се чуваме. Сподели ми идеята за неговия мач и ме попита дали ще се съглася да играя. Естествено не се и замислих нито за миг.

- Кой е най-добрият мач, който сте изиграли заедно с Бербатов?

- Не мога да определя само един мач. Цели три години водихме атаката на „Тотнъм“ и това бяха щастливи времена. И двамата вкарахме много голове. Нашето партньорство се харесваше на всички. Разбирахме се със затворени очи. Най-щастливият ни спомен беше, когато спечелихме Купата на Лигата срещу „Челси“. Победихме с 2:1, а Берба вкара гол от дузпа. Ето, че ви избрах един мач. Но той със сигурност не е най-добрият ни на терена.

- Имал сте много партньори. На кое място бихте поставили Бербатов?

- Номер едно е той! Наистина съм играл с много колеги, но с него беше най-добре.

- Какви са спомените ви от българския футбол? Няколко пъти сте се сблъсквали на терена с наши отбори.

- Преди много години играх на същия стадион, на който беше и мачът на Бербатов. Завършихме 1:1 с националния отбор на Ейре срещу България. Тогава срещу нас бяха и Бербатов, и двамата Петрови. Беше много тежък и равностоен двубой, спомням си го. Българите сте известни като много корави, не се давате лесно. В интерес на истината, други двубои не мога да се сетя. Но този е един от тежките квалификационни мачове, които съм имал като ирландски национал. А за двубоя на Бербатов мога да кажа, че той беше специален като емоция и никога няма да го забравя.

- Кои други играчи освен Бербатов цените?

- На първо място Стоичков.

Бербатов обяви завръщането на Стилиян Петров

- Играл сте и със Стилиян Петров в „Астън Вила“. Какви са спомените ви?

- Едно великолепно момче и голям професионалист. Целият свят му стискаше палци в битката с най-коварната болест и той я спечели. Сигурно само човек с характера и силата на Стан би могъл да се справи с това. Сега той стана пример за много болни хора по света, които ще вярват много по-силно, че битката не е загубена. Невероятно твърд характер е Петров. Да, за всички нас, за всички по трибуните трябва да е невероятна емоция, че отново можем да го виждаме с футболни обувки. Дори само за един благотворителен мач. Стилиян Петров ще остане завинаги като нещо специално в историята на „Астън Вила“.

- Четири години поред бяхте избран за футболист №1 на американската Мейджърлига. Станахте истинска легенда на „Лос Анджелис Галакси“. Как се развива сокърът в Щатите?

- С всеки изминал момент американците се опитват да станат по-добри и по-добри. Аз имах удоволствието да изкарам пет сезона в Мейджърлигата. Това е държава с много висок стандарт, с отлични възможности за живот. Захванали са се да правят сокър и ще го направят. Всеки ден все повече деца се запалват по играта. Освен това, клубовете привлякоха доста световни звезди, за да популяризират футбола. Всички трябва да разберат едно простичко нещо – ако една Лига иска да е голяма, на нея ѝ трябват големи звезди. Много е важно американците да продължават да се развиват по този начин. И колкото може повече имена, популярни по целия свят, да играят в техните отбори. Феновете искат да отидат на стадиона, а долу на терена да видят суперзвезди. Затова са готови да плащат и скъпи билети. Такъв отбор бяхме ние в „Лос Анджелис Галакси“. Ръководството на клуба искаше да сме като филмовия Холивуд.

- В Англия футболистите са може би най-големите звезди на обществото. А какво е за една футболна звезда да бъде между холивудските актьори?

- Изпитвал съм и двете чувства. Дълго време бях част от Висшата лига. Бил съм и в Америка. Вижте – Висшата лига е най-доброто първенство в света. Там играят най-големите футболисти. Стандартите, които поставят клубовете, са много по-високи, отколкото на другите места по света. Много съм горд, че можах да бъдат част от това шоу. А Холивуд? Беше приятно да се засичам със звездите от шоу бизнеса в Лос Анджелис.

fifa_wc-qualification_2014_-_austria_vs_ireland_2013-09-10_-_robbie_keane_02

- Мнозина биха казали, че испанското първенство е по-силно от английското?

- Двата големи испански отбора вероятно са най-добрите в света. Особено „Реал“ в момента. Английската лига обаче е много по-силна, ако разглеждаме всички отбори взети заедно. Конкуренцията е значително по-сериозна. Само, че погледнете какво представлява битката за титлата в Англия. Двата отбора от Манчестър, „Ливърпул“, „Челси“, „Арсенал“... Това прави тази Лига много по-атрактивна и силна. В Испания е невъзможно някой да конкурира „Барса“ и „Реал“.

- По света признават, че ирландските фенове, известни като „момчетата в зелено“, са най-верните и най-големите джентълмени. Бихте ли ни разказали какво е чувството да играеш пред тях и да се зарадваш на гол пред „зеленото море“?

- Голям щастливец съм, че животът ми даде възможността да изпитам това страхотно чувство. Те наистина са изключително специални. Всички сте го виждали. В България също, нали? Няма значение къде играе ирландският национален отбор, те винаги са там. Неслучайно ги избраха за номер едно на европейското първенство във Франция през 2016-а. А мисля, че така беше и на Евро 2012 в Полша и Украйна. Момчетата в зелено са известни със своята вярност и чувство за справедливост. Те винаги уважават съперниците си също толкова силно, колкото обичат своя отбор. Аз съм играл 148 пъти пред тях. Наистина съм голям щастливец!

- Какво означава за вас, че сте футболистът с най-много голове и мачове за Ейре?

- Всяко малко момче мечтае един ден да представя своя национален отбор по футбол. Говорили сме си с Бербатов. И той ми е разказвал същото. Стоичков сигурно също е мечтаел за това. Пораснах, облякох зелената фланелка, взех прочутия номер 10. Дълго време бях капитан на моя отбор. Вкарах 68 гола. Изпълних мечтата на един малчуган  от преди много години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят