Роми опразниха училища в Сливен след обаждания, че ще им отнемат децата

Масова истерия, че ще им отведат децата, обхвана родителите на ромски ученици в Сливен, Ямбол и Карнобат.

Две сливенски училища, в които учат ромските деца от квартал "Надежда", бяха опразнени за минути. Масово родителите се втурнаха в училищния двор и на пожар отведоха децата си от класните стаи, съобщи Дарик радио. Причината за родителското цунами се оказа страх, че ще им отведат децата служители на "Закрила на детето".

"Беше ужас, щяха да ни изпотъпчат. Деца ревяха отвътре, отвън родители реват", разказа една жена от училищния персонал в града под Сините камъни.

Според майки на деца от ромската махала някой им се е обаждал по телефона, уж, че "Закрила на детето" или някой друг ще им отнема синовете и дъщерите, слухът се разнесъл, паниката бързо е обзела цялата махала и обитателите й се юрнали към класните стаи. Дворовете на двете училища почерняха от превъзбудени жители на "Надежда", напиращи да си приберат отрочетата, за да ги спасят. Някои от родителите са се втурнали към школото на детето направо от работното място.

Според слухове в социалните мрежи сред жителите на квартала е била разпространена фалшивата информация, че ще отнемат деца, които не са припознати от бащите им, а такива са преобладаващият процент от тях.

За минути,около 10.30-11.00 часа, класните стаи на 6-то и 8-мо основно училище в ж.к. "Даме Груев" се опразниха, а на дворовете останаха безпомощните учители.

В социалната мрежа по-късно се появи и видео от двора на едното училище.

Oт ръководството на РУО-Сливен директорите на двете училища веднага са сигнализирали в полицията. Предполага се, че става въпрос за провокация, а органите на реда проверяват кой се е обаждал на хората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България