Росен Плевнелиев откри „Форум глобални лидери” в Американския университет

За първи път България стана домакин на международната лятна програма за подготовка на бъдещи лидери ”Форум глобални лидери” (Preparing Global Leaders Forum - PGLF), която се проведежда в Американския университет в България от 12-и до 19-и август. Лятната лидерска академия, част от световната мрежа PGLF, събира над 30 отлични студенти и млади професионалисти от 20 страни на 5 континента с професори от водещи университети като Джорджтаун, Оксфорд и Сорбоната. В програмата участват лектори от публичния сектор и представители на НПО, бизнес и стартиращи компании като 9Academy, 356labs, Leanplum, Заедно в час, Viber, Enhancv, ClaimCompass, ProViotic, Sopharma, BMW, Сдружение 365. У нас програмата се организира от група доброволци от българската фондация с нестопанска цел “Глобални лидери“.

photo-2

Първото издание на лидерската академия бе открито от президента на Реблика България Росен Плевнелиев (2012-2017), от президента на Американския университет в България д-р Стивън Съливан и от директора на глобалната академична мрежа PGLF проф. д-р Сам Потоликио. Президентът Плевнелиев, специален посланик на Американския университет в България, се обърна към участниците с думите: “В света в момента има два типа лидери – силни и мъдри – т.е. такива, които налагат решенията си чрез силови мерки или популизъм, и други, които умеят да се вслушват в хората си и да вземат решения”. Той насърчи младите делегати да бъдат лидери от втория тип и да развиват уменията да слушат, да се променят и адаптират към новата ситуация и да взимат трудни решения.

“С лидерската академия PGLF целим да променим парадигмата на лидерството, за да подготвим хора, които да инвестират в развитието на общността, страната си и на света, в който живеят, вместо такива, които следват единствено собствения си интерес“, заяви директорът на PGLF и преподавател в програмата проф. д-р Сам Потоликио. Той допълни, че България има потенциал да се превърне в един от глобалните центрове на международната академична мрежа PGLF заради демографията, локацията и потенциала на страната и хората тук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България