Роуън Аткинсън: Мистър Бонвиван

Големият британски комик Роуън Аткинсън е на 62 години и ще става баща за трети път. Той е известен в целия свят с ролята си на мълчаливия смотаняк и производител на гафове с крайно еластично лице на име Мистър Бийн, но в реалния живот Аткинсън е по-скоро мистър Бонвиван. Той е известен със страстта си към свръхлуксозните и екстремно бързи спротни коли, а в момента живее с красива актриса, която е два пъти по-млада от него.

Новата любов в живота на Аткинсън е Луис Форд. Очаква се първото дете на двойката да се появи през декември. Комик има две вече пораснали деца от първия си брак със Сунетра Састри, продължил 25 години. През 2013-та година двамата се разведоха.

Роуън Аткинсън се ражда през 1955 г. в селско семейство в Консет, Северна Англия. Баща му Ерик Аткинсън (фермер и директор на компания) и майка му Ела Мей сключват брак на 29 май 1945 г. Те имат четирима сина – Рупърт, Родни, Пол и Роуън. Родни става политик и се прочува с евроскептичните си възгледи.

Първоначално Роуън Аткинсън учи в Дърам, а по-късно следва електроинженерство в Нюкасълския университет. Защитава магистърска степен в Оксфордския университет. Там започва да играе в скечове на Драматичното дружество на Оксфордския университет, Оксфорд Ревю и Експерименталния театрален клуб, където се запознава с писателя Ричард Къртис и композитора Хауърд Гудол, с които продължава да работи и по-късно.

След дипломирането си Аткинсън участва в турне на Ангъс Дийтън. Представлението им е излъчено по телевизията и успехът му дава възможност на Аткинсън да започне кариерата си като комик. През 1978 самостоятелната му кариера започва със собствена сатирична серия по ВВС3 „Хората на Аткинсън“, в която самият той интервюира измислени и изпълнявани от него герои. През същата година телевизията ITV му предлага собствена телевизионна поредица, но той отказва, за да участва в предаването „Not the Nine O'Clock News“, продуцирано от приятеля му Джон Лойд. В него той играе заедно с Памела Стивънсън, Гриф Райс Джоунс и Мел Смит, като пише и голяма част от сценариите.

След успеха на „Not the Nine O'Clock News“, през 1983 г. Аткинсън играе главната роля в първите серии на ситуационната комедия „Черното влечуго“ („The Black Adder“), на която е и съ-сценарист, заедно с Ричард Къртис. Въпреки че поредицата получава противоречиви оценки, следват няколко нейни продължения – „Blackadder II“(1985), „Blackadder the Third“ (1987) и „Blackadder Goes Forth“ (1989).

С годините „Черното влечуго“ става една от най-успешните ситуационни комедии в историята на BBC. Често сравняван с Бъстър Кийтън, Роуън Аткинсън бива наричан „човекът с гуменото лице“.

През 1995 – 1997 г. снима друг комедиен сериал със заглавие „Тънка синя линия“ – изпълнява ролята на спазващ закона, егоистичен и вдетинен полицейски началник.

Филмовата му кариера започва през 1983 г. с поддържаща роля в неофициалния Джеймз Бонд филм „Никога не казвай никога отново“ и последвала водеща роля в „Мъртъв навреме“, има малка роля във „Вещиците“ – филм с участието на Анджелика Хюстън и отново малко участие в „Четири сватби и едно погребение“ – ролята на пелтечещ начинаещ свещеник. Роуън Аткинсън е гласът на Зузу в „Цар Лъв“, участва в „Безскрупулна надпревара“ 2001, „Скуби-ду“ 2002, „Наистина любов“ 2003.

Най-известният персонаж на Аткинсън, разбира се, е Мистър Бийн. Той се появява за първи път в половинчасов телевизионен филм от 1988 г. Успехът на образа води до превръщането му централен герой на множество серии, а по-късно и до реализирането на два пълнометражни холивудски филма - „Бийн“ (1997) и „Ваканцията на Мистър Бийн“(2007).

 

Активист, автоманиак и интелектуалец

Роуън Аткинсън има репутацията на културно богатство за Великобритания и от години е социално активен. Той застава начело на група от интелектуалци към Британския парламент през 2005 г. за отстояване на културни интереси. През 2009 г. взема участие в защита правото на свободно слово за сексуалните малцинства.

Богатството му се оценява на над 200 милиона долара. Аткинсън харчи страшно много пари за коли. Той притежава голяма колекция от спортни автомобили, сред които: Aston Martin DB7, Aston Martin V8 Zagato, Ford Falcon, Honda Civic Hybrid, Renault 5 Turbo, Mercedes-Benz W100, Jaguar Mark VII, Mercedes SLS, Honda NSX, Audi A8, но е казвал, че никога няма да си вземе Porsche.

 

За него

„Мистър Бийн“ е британска класика

Роуън Аткинсън успя да превърне себе си в една от най-успешните експортни стоки на Великобритания. „Мистър Бийн“ е модерна британска класика. Сериалът е прекрасен, а Роуън носи основната засруга за превръщането му в глобално разпознаваем развлекателен бранд. Лично аз, обаче предпочитам играта на Роуън в „Черното влечуго“. Ето това вече е великолепна комедия – черен хумор, сюрреализъм, сатира, безкомпромисна гавра и качествена техническа презентация. Винаги мога да гледам „Черното влечуго“ и да откривам нови детайли.

Дейвид Тюлис, актьор

Изключителен талант и джентълмен

Роуън Аткинсън е известен на световната публика най-вече с безумно смешния и абсурден образ на „Мистър Бийн“, но неговата кариера е твърде богата, за да бъде редуцирана само до една роля, пък била тя и толкова иконична и глобално разпознаваема. Той е майстор на различните разклонения на комедията, притежава широк диапазон, работи с нюансите и полутоновете. Освен това е изключителен талант и джентълмен. На мен би ми се искало да приема повече предложения за сериозни роли. Той е роден комик, но със сигурност ще се справи прекрасно и с драмата.

Ема Томпсън, актриса

Непоправим и ненадминат английски комик

Роуън е голям приятел и великолепен изпълнител. Винаги съм го смятал за непоправим и ненадминат английски комик. Той проби в Холивуд и направи няколко успешни филма в САЩ, но Роуън винаги ще си остане истински и автентичен англичанин, а неговите умения са най-добре проявени именно когато снима нещо на Острова. Страшно се радвам, че той има толкова успешна и продължителна кариера защото го заслужавам. Винаги бих работил отново с Роуън – той може да те разсмее по 20 различни начина.

Хю Грант, актьор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети