Румен Петков и представители на Българо-арабската общност у нас обсъдиха възможностите за задълбочаване на отношенията между България и Арабския свят

В централата на ПП АБВ в София се състоя среща между ръководството на партията и представители на арабската общност в България. Това е поредното събитие, част от инициативата на политическата сила за възобновяване на културните и икономически контакти на България със страните от Арабския свят, съобщават от АБВ.

Председателят на партията Румен Петков запозна присъстващите с проведената от него наскоро в Ливанската република среща, с г-н Саад Харири - министър-председател на Ливан, както и с топлото посрещане на българската делегация там. В допълнение той сподели впечатления си и от срещата си в Министерството на образованието на Ливан, в резултат на която към редица български университети бе отправена покана за участие в образователен форум, който ще се проведе в Бейрут между 14 и 17 ноември тази година.

В хода на разговора г-н Петков информира присъстващите, че се работи и в посока към подписване на меморандум за сътрудничество между ПП АБВ и „Партията на справедливостта“ на Ливан. По време на възникналата дискусия представители на арабската общност в България изразиха желание АБВ да участва в разработването на стратегия за арабските страни и по-конкретно Сирия, Ирак, Палестина, с оглед утвърждаването на икономическите интереси на България в региона. Арабските асоциации изказаха желанието си ръководството на партията да им окаже съдействие пред министър-председателя на страната Бойко Борисов, за да бъде създадена и приета стратегия за културен и академичен обмен, специално за Сирия и Ливан, както и за облекчаване на визовия режим за държавите от Арабския свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика