Румен Петков обсъди с посланика на Р Судан в България задълбочаването на добрите икономически и културни взаимоотношения между двете държави

Председателят на АБВ Румен Петков обсъди с Н. Пр. Илхам Ахмед, посланик на Република Судан в България, задълбочаването на добрите икономически и културни взаимоотношения между двете държави, съобщиха от партията. По време на разговора Петков подчерта, че страната ни е сред първите в света, признали независимостта на Република Судан, което е допълнителен фактор за доброто сътрудничество повече от 60 години.

Двамата разгледаха и възможността за динамизирането на отношенията между България и Судан, като обсъдиха и варианти за улесняване на процедурата по прием и подготовка на судански студенти в български университети. Председателят на АБВ подчерта солидния експертен потенциал, с който България разполага в сектор „енергетика“ и който може да бъде в полза за гарантиране на енергийната сигурност на африканската държава, както и посочи високото ниво на подготвеност и професионализма на фирмите от българския строителен сектор. Румен Петков заяви още, че страната ни може да помогне за популяризирането на културно-историческото наследство на Р Судан, особено в областта на археологията.

Н. Пр. Илхам Ахмед пое ангажимент да съдейства за реализацията на обсъдените теми, като заяви готовност да окаже съдействие за презентацията на български Висши учебни заведения в Судан и да подкрепи инициативи, свързани с възможността за организиране на енергийни консултации от страна на български специалисти.

Румен Петков и Н. Пр. Илхам Ахмед разгледаха варианти за динамизиране на взаимоотношенията между двете държави с сферата на туризма, както и възможността за разкриване на българско посолство в Р Судан, което ще улесни значително бизнес комуникациите и издаването на визи за обучение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика