Румен Петков: Този формат на управление няма да издържи

Мисля, че този формат на мнозинство няма да издържи. Той тръгна с обещанието „във всяко село полицай“, което стана всеобща мантра, но в момента все още има 3000 души недокомплект в МВР и на практика продължаваме да лъжем обществото как ще сложим във всяко село униформен. Тази лъжа идва в повече на гражданите. Това заяви пред „България он еър“ членът на ИБ на АБВ Румен Петков.

Тезата му бе формирана след като той бе призован да коментира поредното спорно предложение за промяна в законодателството от страна на част от коалиционните партньори в управлението, които поискаха либерализиране на забраната за тютюнопушене.

„Аз мисля, че в момента, от гледна точка на неподготвеността на една част от политическите играчи, по-скоро заинтересовани от такива популистки предложения за промени в закона, са част от хората, които управляват държавата. Този пример с тютюнопушенето, той е еманация на зловредието в политиката. Случват се и убийства, да ги разрешим ли? Проституцията продължаваме да я виждаме, за съжаление, по пътните артерии в страната, да я легализираме ли? Наркотици се употребяват, да ги легализираме ли? Така че този подход - да предложим нещо само за да се харесаме на една група хора в опит да си гарантираме четирите процента на изборите, е дълбоко вреден за държавата“, посочи той.

Според Петков битката между институциите, особено изострянето на отношенията между ГЕРБ и президента, е изключително опасна за България и отново е индикация за усещането на управляващите за предстоящ пореден провал, последван от нови извънредни избори.

"Институционалната битка не може да даде нищо добро за държавата и за самочувствието на нейните граждани. Четох декларацията на президента. Не мисля, че има човек в страната, който сериозно да мисли на тема излизане от ЕС и НАТО, това е абсурд. Още повече, че президентът Радев участва на няколко форума на НАТО, има срещи и в Брюксел с наши партньори. Така че зад такъв тип обвинения не виждам реална политическа обосновка. В тях обаче има едно усещане от страна на ГЕРБ за едно приближаващо разделяне с властта. Което води и до стремежа им да се опитат, образно казано, „да приберат“ всичко, което може да има в дясно, което е антируско настроено, което може да бъде ангажирано с концепцията за НАТО. Но ако оставим говоренето за НАТО само в устата на Цветан Цветанов, това ще бъде фатално и за самото НАТО“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика