Румен Радев в интервю пред „Файненшъл таймс“: Не сме доволни от Европа на две скорости (обзор)

България не приема и не е доволна от "Европа на две скорости" - такава позиция изразява избраният за президент на страната генерал Румен Радев в интервю за британското издание „Файненшъл таймс“. Медията разяснява, че Радев има предвид, че България все още не е приета в Шенгенското пространство.

Според следващия държавен глава сътрудничеството между НАТО и Русия е необходимост.

„Изправени сме пред общи заплахи като тероризъм, ислямски фундаментализъм. Ако не се стремим към по-добър диалог и намаляване на конфронтацията, няма да можем да посрещнем глобалните заплахи ефективно“, обяснява Радев.

Той уверява, че „България винаги ще работи само заедно със своите партньори -  Европейския съюз и НАТО“.

„Искам страната ни да бъде истински член на НАТО, с реални способности и да е лоялен и предсказуем партньор“, обяснява победителят от президентския вот.

Думите му са по повод обвиненията , че когато поеме поста на „Дондуков“ 2 в края на януари, ще работи в услуга на Русия. Генерал Радев допълва: „Аз никога, никога не съм посещавал Москва.“  Продължавайки да се смее на опита да бъде изкаран  проруски ориентиран, Радев казва, че първите му посещения зад граница ще бъдат в Брюксел и Букурещ, а не в Москва.

От „Файнешъл таймс“ припомнят, че той винаги се е стремял да демонстрира лоялността си спрямо НАТО.

„По-рано през годината (като шеф на Военновъздушните сили - б.а.), облечен в генералската си униформа, той се появи по телевизията, за да критикува военния министър заради забавянето в избора на западен модел изтребител, който да замени остаряващите МиГ-29“, пише авторитетното издание. След това продължава разговора с Румен Радев.

Той допълва, че като президент възнамерява да започне лична кампания за борба с хроничните проблеми на страната, сред които е корупцията. Радев дава за пример успехите на съседна Румъния в осъждането на корумпирани политици и възстановяването на откраднати пари по европейските фондове.

„Както направих, въвеждайки модел на обучение за нашите военновъздушни сили, искам да проучим, анализираме и развием най-добрите решения“, казва той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика