Румен Радев: Изтреблението, преследването и разорението на тракийските българи е горчив урок, който не трябва да забравяме

„Преди 105 години на днешния ден, камбаните на „Александър Невски" възвестиха падането на Одрин. Тази славна военна победа бе триумф на българския национален дух, въплътен във войниците и командирите по бойните полета на Тракия. Но тази победа остана в хрониките. Последва я политическо поражение, довело до една от най-големите национални трагедии. Изтреблението, преследването и разорението на тракийските българи е горчив урок, който ние не трябва да забравяме“. Това заяви президентът Румен Радев на тържественото честване - поклонение, посветено на Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея, съобщиха от президентството. Събитието се състоя пред паметника „Одринска епопея“ в парка при столичния православен храм „Св. Николай Софийски“.

В изказването си президентът Радев подчерта, че разрушените домове и прекършените съдби на тракийските българи не са успели да изпепелят родовата памет и надеждата, че справедливостта някой ден ще възтържествува. От семействата на бежанците израснаха нови поколения. Вие сте тук и продължавате да бъдете обединени в тракийските дружества, които пазят традициите и благородния завет „Не забравяйте, но не отмъщавайте“, заяви още държавният глава.

"Паметникът на Одринската епопея ни напомня и днес, че българският войник изпълни с храброст и всеотдайност своя дълг към тракийци, но воинската доблест и храброст не могат да изкупят слабостта на политиците, както на някогашните, така и на днешните“, посочи Румен Радев.

Президентът бе категоричен, че в този славен ден, Деня на Тракия, мястото на всеки български държавник е сред потомците на бежанците. „Да поискаме прошка, да почетем жертвите, да ви чуем и заедно да отстояваме правата ви на български граждани“, подчерта президентът Радев.

„Въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци е част от този ангажимент и той не може да бъде премълчаван от никакви съображения. Това е въпрос на справедливост и на национално достойнство“. С тези думи българският държавен глава се обърна към наследниците на тракийци и добави, че търсенето на решение на този казус не е анахронизъм, а е част от съвременния европейски прочит на историята.

„Българското общество няма да допусне историческата истина да се преиначава, а горчивите факти да се замитат под килима на геополитическите съображения“, добави президентът, според когото „така може би донякъде ще изкупим и дълга си пред нашите предци“. „Много от тях си отидоха с отворени очи, защото душите им останаха завинаги по родните места в Одринска и Беломорска Тракия“, отбеляза в словото си Румен Радев.

Стотици гости дойдоха пред паметника, за да почетат и да се преклонят пред безбройните невинни жертви на тракийските бежанци. С падане на колене и едноминутно мълчание всички почетоха и паметта на героите от Одринската епопея.

На събитието присъстваха председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, ген. (о.з.) Златан Стойков – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, общественици, родолюбци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България