Русия и Украйна приключиха успешно с размяната на затворници (ВИДЕО)

Русия и Украйна успешно завършиха размяната на задържани и осъдени лица, като всяка страна предаде по 35 души, заяви Татяна Москалкова, комисар по правата на човека при президента на Руската федерация Владимир Путин.

Пълните списъци на участниците в размяната не са оповестени.

Сред освободените от Русия е режисьорът Олег Сенцов, който беше обвинен в тероризъм през 2014 г., малко след анексирането на полуостров Крим. Ръководителят на информационния портал РИА Новости Кирил Вишински се завърна в Русия, след като миналата година беше арестуван в Украйна за държавна измяна.

Киев освободи и един от най-важните затворници, а именно бившият артилерийски генерал Владимир Цемах, за когото се смята, че е замесен в катастрофата на малайзийския самолет над Донбас през 2014 г.

Освободените украинци се срещнаха с президента на Украйна Владимир Зеленски. Той каза пред репортери, че днес, 7 септември, той е провел телефонен разговор с Владимир Путин, но не уточни подробности. Зеленски нарече успешно преминалата размяна първият етап от прекратяването на конфликта в Донбас.

Русия предаде на Украйна и 24-те моряци, задържани в Керченския проток през ноември 2018 г. Един от адвокатите на моряците заяви, че те са освободени под личната гаранция на упълномощения представител на Върховната Рада Людмила Денисова.

Координаторът на групата адвокати, защитаващи украинските моряци Николай Полозов се изказа положително за размяната.

„Всъщност, освобождавайки моряците, Русия изпълни част от исканията на международния трибунал. Сега е ред да върне и корабите. Ако това се случи, тогава задълженията на Москва по решенията на международния трибунал могат да се считат за изпълнени “, заяви юристът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия