Руските въглища превръщат политиката на ЕС за климата във фарс

Няма да спре глобалното затопляне и дори няма да има осезаем ефект върху температурата на Земята

Докато самопровъзгласилите се защитници на климата, предимно от ЕС, възнамеряват да спасят климата с помощта на най-абсурдните идеи, други държави не обръщат никакво внимание на този въпрос. Поради огромното търсене, например Русия изнася въглищата си в огромни количества. На този фон усилията на ЕС са фарс, пише публицистът Торстен Грос в статия за портала „Anonymousnews“.

„Време е за действие“ е мотото на 25-ата конференция на ООН по климата, която се провежда в Мадрид от 2 до 13 декември. Защитниците на климата се надяват да получат ясни сигнали от участващите държави за рязко намаляване на въглеродните емисии, и които те обвиняват като причината за глобалното затопляне. За постигане на тази цел, посочена в Парижкото климатично споразумение - ограничаване на затоплянето към 2100 до „доста под два“ градуса спрямо доиндустриалното ниво на температурата. Те смятат, че предишните усилия са били недостатъчни. Ако целта не бъде постигната, човечеството го чака затопляне с четири градуса и всички катастрофални последици, казва Междуправителственият комитет по изменението на климата (IPCC).

Но година преди официалното влизане в сила на Парижкото споразумение, само 66 от подписалите го 196 държави се съгласиха да вдигнат критериите за своите климатични цели. Тези страни представляват само 8% от световното производство на CO2. Китай и Индия, които са на първо и трето място в списъка на производителите на въглероден диоксид, спазиха своите обещания. САЩ, които са на второ място напълно се оттеглиха от споразумението. Затова надеждите на ООН са съсредоточени около ЕС, който иска да влезе в историята като примерен ученик, посветил живота си на политиката в областта на климата.

Европейският парламент обяви „аварийна климатична ситуация“ в Европа. В същото време новата Европейска комисия, ръководена от гинеколога с благородната кръв Урсула фон дер Лайен, обяви своята цел да направи Европа до 2050 г. „климатично неутрален континент“, изразходвайки милиарди евро бюджетни средства, събрани от джобовете на немските и френските баби и дядовци. Но е много съмнително, че ЕС може да постигне своята амбициозна цел. Вече много държави се противопоставят на Европейската комисия. Освен това в настоящия дебат се пропускат Русия и други държави, които също географски принадлежат към Европа.

Русия изхвърля 4,6% от емисиите на CO2 (4-о място). Тя заема трето място по износ на въглища, а това е енергийният носител, който ЕС определи като основното универсално зло за климата. Докато Германия реши изцяло да се откаже от производството на електроенергия от ТЕЦ, работещи на въглища до 2038 г. и да затвори въглищните мини, Русия прави планове за разширяване на своето производство и износа на въглища - президентът Путин обяви това през 2018 г. Евтините руски въглища имат важен принос за експлоатацията на ТЕЦ на въглища в Азия, където се изгарят около 80% от световните въглища. В ЕС тази цифра е само 5%.

Със своята политика Русия за една година компенсира количеството емисии на CO2 в атмосферата, от които Германия се е отказала. В същото време достъпната цена на руските въглища пречи на азиатските страни да преминат към по-скъпи алтернативни енергийни източници. Доходите от продажбата на въглища осигуряват независимостта на Русия от Запада, която живее в условията на санкции, и Москва едва ли ще промени внезапно своята политика в областта на климата.

Но освен Русия, има други много по-сериозни играчи на пазара на въглища. Най-големият износител на въглища в света е Австралия, следвана от Индонезия. Заедно те представляват почти 55% от световния износ. Продажбите растат бързо: според Международната агенция по енергетика (МАЕ) 20 държави в Близкия изток, Централна Америка, Азия и Африка разширяват своите ТЕЦ, работещи на въглища. А нови 1600 ТЕЦ на въглища се изграждат или се планират по целия свят. Само в Китай капацитетът на ТЕЦ ще бъде увеличен с около 40 гигавата от януари 2018 г., което отново елиминира отказа на Германия от ТЕЦ на въглища от 2038 г. И е планирано това да се увеличи с 120 гигавата. Това е незначително по-малко от общия капацитет в ЕС в момента. Делът на въглищата в производството на енергия в световен мащаб е нараснал с три четвърти от 1990 г. насам.

Тези цифри показват ясно, че „климатичната неутрална“ Европа на ЕС, която иска да осъществи своята политика до 2050 г. с чудовищни разходи и без да взема предвид нарастващите индустриални структури, няма да спре глобалното затопляне и дори няма да има осезаем ефект върху температурата на нашата планета, ако въобще вие вярвате в теорията, че изменението на климата до голяма степен се дължи на хората и техните дейности. Тази теория обаче се оспорва от все по-голям брой учени и публицисти със сериозни аргументи.

Другите страни едва ли ще последват самоуверения Брюксел в климатичната политика. Европа, която е политически разделена и изпитва икономически проблеми, вече не е пъпа на света, нито е модел за подражание от развиващите се страни от Азия и Африка. По-скоро тя е негативен пример за тях. Безумният курс на Европейската комисия на фон дер Лайен само ще ускори упадъка на Стария свят, заключава Грос.

Превод за “Труд” - Павел Павлов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения