Сандански е най-слънчевият в България

Епископската базилика в града е от 4 век.

Дъждът подминава спа курортa

Епископската базилика е от 4 век

За никого не е тайна, че Сандански е най-слънчевият град у нас. В последните седмици обаче, заради многобройните валежи в цялата страна, този факт, като че ли стана още по-важен. Защото за разлика от повечето селища в страната в Сандански времето и сега е хубаво.

Градът се слави и с лечебните свойства на минералната си вода. Сандански е най-доброто място за лечение на бронхиална астма в Европа. В града има над 80 различни извора, от които минералната вода излиза на повърхността с температура между 42 и 81 градуса. Това дава възможност да се топите в откритите водни басейни през цялата година. Освен това водата е с ниска минерализация, но богат химичен състав, без цвят и мирис и с приятен вкус. Всичко това в съчетание със сухия и топъл климат превръща града в естествена лечебница. А списъкът с болежки, които се повлияват положително от минералната вода и въздуха на Сандански са много - хронични или алергични заболявания на дихателната система, ставни заболявания като болест на Бехтерев и ревматоиден артрит, заболявания на периферната нервна система. Водата е подходяща и за рехабилитации след инсулти и лечение на бъбречни болести.

Освен с климата и водата си, градът се гордее и с богатата си история. Безспорно последната перла в короната на историческите забележителности на Сандански е реставрираната Епископска базилика, издигната през 4-ти век. Според учени, при построяването си трикорабната сграда е съперничела по великолепие на Голямата базилика в тогавашната столица на българската държава Плиска.

Базиликата на Сандански е изградена в типичен късноримски стил от големи речни камъни, с пояси от тухли. Стените били украсени със цветни изрисувани мазилки, а подът с богати мозайки. В базиликата е разкрито и аязмо със светена вода, като на мястото се съхранявали и мощите на светец.

 

Медите спа Резорт грабна световен приз за туризъм

Ботаника - зеленото сърце на Сандански

Гостите ползват безплатно външните басейни на 5-звездния хотлел в комплекса

Редки растителни видове ще ви омаят в бившата ботаническа градина

 

Ако някой хотел може да се нарече зеленото сърце на Сандански, това определено е семейният хотел Ботаника, както подсказва и името му. Хотелът е построен в бившата ботаническа градина на града, така че по време на престоя си можете да се насладите на много растителни и дървесни видове, част от тях нетипични за страната ни. Това обаче далеч не е единствената причина, за да изберете хотела, който е част от петзвездния Медите спа Резорт за своята почивка.

Ако искате да се почувствате като на истинска ваканция без обаче да се отказвате от удобствата на дома, тогава това е вашето място. От обзаведените с всички нужни екстри апартаменти на Ботаника се открива и невероятна панорама към центъра на Сандански, който е отдалечен на няколко километра.

Гостите на Ботаника ползват напълно безплатно външните басейни на 5-звездния си по-голям събрат Медите, които са едва на 30 метра, ако са платили пакети с изхранване. Ако прецените, че искате да предплатите закуска, обяд и вечеря, те също се сервират в 5-звездния хотел в непосредствена близост. За тези, които не искат да се чувстват ангажирани по време на почивката си, се предлага и настаняване без включени хранения. Комплекс Медите спа Резорт е известен с добрата си кухня, така че независимо дали предпочитате предплатения вариант или изберете свободната консумация, едва ли ще съжалявате. Типични местни специалитети и ястия от българската кухня можете да опитате в механата в комплекса. А ако искате да заложете на спокойствието и европейските глезотии за небцето, можете да го направите в основния ресторант на Медите. За качеството на комплекса, от който е част и хотел Ботаника, говори много и фактът, че само преди дни бижуто на Сандански спечели световна награда, благодарение на оценката на своите клиенти. Медите спа Резорт спечели призът на World Travel Awards като един от лидерите в сектора в Европа.

Срещу допълнително заплащане можете да ползвате игрище за мини футбол и луксозните закрити спа съоражения на 5-звездния хотел, които включват вътрешен минерален басейн, фитнес, зона за релакс, сауна, парна баня, йодна стая, турска баня, тропически душ и така нататък. Така че ако искате петзвездна почивка, но на достъпна цена, не се колебайте и стягайте багажа към Сандански. А вече е възможно да резервирате ваканцията си и онлайн, на сайта на хотел Ботаника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм