Свищовски докторант-финансист спечели националния конкурс

Съревнованието е на мемориален фонд „Д-р Илко Ескенази” 2018

Докторант от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” в Свищов е победител в националния конкурс на мемориален фонд за присъждане на награди „Д-р Илко Ескенази” 2018, в област „Икономика”. Победителят в тазгодишното издание на конкурса е Теодор Тодоров – редовен докторант към катедра „Финанси и кредит”, с научен ръководител доц. д-р Марин Маринов.

Мемориален фонд „Д-р Илко Ескенази” към Международна фондация „Св.св. Кирил и Методий” е учреден през 1994 г. с идеята да стимулира изявени млади учени в областта на икономиката и правните науки.

Самият д-р Илко Ескенази е по професия юрист. През 1992 г. е заместник министър-председател в правителството на Филип Димитров. Посвещава дълги години от своя живот на процеса за интеграция на България към Европейския съюз. Именно това е основната причина през 2005 г. мемориалният фонд да вземе решение за провеждане на ежегоден национален конкурс за присъждане на награди „Д-р Илко Ескенази” – България и Европейския съюз – право и икономика.

Конкурсът има за цел да отличи по един писмен труд в областите „Право” и „Икономика”, свързан с интегрирането на България и нейното членство в ЕС, като е предназначен за млади хора до 35 годишна възраст. Към днешна дата, членовете на фонда наброяват сто души, изявени специалисти в областта на икономическите и правните науки.

В тазгодишното издание на конкурса, организаторите обявиха четири тематични направления за икономисти. В конкуренция на десетки студенти и докторанти от цяла България, свищовският докторант спечели конкурса с научна студия на тема „Проблеми и предизвикателства на България по пътя към Еврозоната”. Теодор Тодоров получи своята награда – грамота и 2500 лв. на церемония в София.

Победителят в направление „Икономика” бе награден от Димитър Радев, управител на БНБ. Теодор Тодоров е първият свищовски докторант, отличен с престижната награда от конкурса на мемориален фонд „Д-р Илко Ескенази”.

Теодор Тодоров е роден в град Свищов. Завършва в Стопанска академия бакалавърска степен по специалност „Финанси” и магистърска програма „Финансов мениджмънт”. Неговите изследователски интереси са в областта на техническия анализ, инвестиционния анализ, финансовите пазари, финансовата иконометрия, финансовия анализ, портфейлния мениджмънт и оценяването на финансови деривати. Зачислен е в докторантура на 01.05.2016 г., а темата на дисертационния му труд е „Прецизиране спекулативните решения на FOREX пазара”. През 2017 г. докторантът заема призовото трето място в конкурса, посветен на д-р Иванка Петкова, организиран от „Института за икономическа политика”.

Веднага след церемонията по награждаване в София за тазгодишния конкурс, носителят на наградата „Д-р Илко Ескенази” в област „Икономика” изказва своята благодарност и признателност към състава на катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия за цялостната подкрепа и доверие, оказвани му през всичките години на следване. Теодор Тодоров не скри и гордостта си от факта, че получава тази награда именно като докторант в свищовското висше училище, което има 82-годишна история и над 150 000 възпитаници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България