Свършват местата на гробищата в Сливен, въвеждат нови такси

До месец свършват местата на новите гробища в Сливен. Вместо да се заеме с този проблем, общината има намерение да превърне гробищата в синя зона – алармираха представители на погребалните фирми в областния град. Те атакуваха предложението за въвеждането на нови такси, което общинският съвет трябва да приеме на заседанието си след няколко дни.

„Иска се от хората да плащат за влизането на автомобил по 1 лев на час. В съседния Бургас, който е по-голям и с доста по-развита икономика, такава такса няма. Досега хората сливенци не плащаха за изкопаването на нов гроб. Разходите в размер на 36 лева с ДДС се поемаха от общината. Вече обаче се предлага близките да плащат за нов гроб, а таксата не знаем по какъв начин е калкулирана на 125 лева”, каза от името на колегите си Пепа Данева, собственик на погребална агенция.

Фирмите още заявиха, че от 13 години, от кметуването на Йордан Лечков досега, са работили много добре с администрацията на гробищата. „Сега ще имаме проблеми”, прогнозираха те. Те подчертаха, че в Сливен, един от най-бедните градове в страната, смъртността е висока. От началото на годината са били издадени 1 237 смъртни акта. И направиха сравнение отново с Бургас, където за същия период издадените актове са 1 568.

Според представителите на погребалните агенции, час по-скоро трябва да се извършат отчуждителни мероприятия на терени до гробищата, както и да се използват за погребения непотърсените стари гробове, които вече са се превърнали в полянки. Освен това, новите сливенски гробища все още нямат колумбарна стена за поставяне на урни, въпреки че от 3 години общината я проектирала, нито пък има костница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България