Себастиан Курц: Няма държава в ЕС, инвестирала толкова усилия за опазване на външните граници

Няма държава в Европа, която е инвестирала толкова усилия по опазването на външните граници. Това каза австрийският канцлер Себастиан Курц на съвместен брифинг след срещата му с премиера Бойко Борисов. "Радваме се, че имаме възможност да подкрепим България да бъде приета в шенгенското пространство“, каза още той.

„Радвам се, че съм в България за първи път във функцията ми на федерален канцлер на Австрия. От години работим много добре с г-н Борисов. Имаме много подобно отношение към важните за ЕС въпроси и ще използваме председателството да направим Европа по-силна“, заяви Курц.

По думите му, двамата са на едно мнение, че сигурността е най-сериозната област за дебат в общността. „Там е необходима съвместна работа по отношение на спирането на миграцията. Благодаря на България, особено на теб приятелю, за това, че с такава настойчивост се наложи, за да се спре мигрантската вълна до голяма степен", обърна се Курц към Борисов.

"Външните граници са една от темите, която населението на Европа с право очаква ЕС да се прояви. Премиерът Борисов ми разказа как по отношение спирането на нелегалната миграция от Турция работят изключително добре“, заяви той. По думите му е важно да се сътрудничи с Турция по такива теми.

Относно преговорите за присъединяването на Турция към ЕС, Курц каза само: "Това е твърде рано“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика