Селфи с войниците от теракотената армия

Уникалните статуи пазили 22 века първият император на Китай в Сиан

Kак да си направиш селфи в музея с някое от най-големите световни съкровища, без снимките ти да са провалени от отблясъците на витрините и да не задействаш десетки аларми? В китайския град Сиан са го измислили. Най-старата столица на азиатската страна е известна с уникалната теракотена армия, която през последните над 2200 години пази първият император на страната Цин Шънхуан. Всеки може да се снима с пълководците, стрелците и останалите войни от армията на владетеля, но от разстояниие, за да не повреди оригиналите. Заради досега с въздуха след хилядолетия под земята цветовете на фигурите, всяка от които е уникална, също са се загубили. Едва някои от скулптурите пазят боите, с които древните майстори са сложили последните щрихи по лицата и телата им, за да ги направят като живи. За да улеснят туристите властите от Сиан обаче са направили и специални точни копия на статуите, в оригиналните им цветове, с които всеки може да си направи снимка или селфи. Така докато се разхождате в част от залите на музейния комплекс, който пази теракотената армия на мястото, на което тя е открита, не бива да се учудвате или притеснявате дали ще се запазят за поколенията невероятните произведения на изкуството, ако виждате как девойки младежи прегръщат или целуват воините на Цин Шънхуан.

Въпреки че днес всеки е чувал за теракотените войни на китайския император, сравнително до скоро те били „забравени” от историята и „скрити” за чуждите погледи.

Безценното откритие на хилядолетната армия става случайно. През 1974 година един селянин решава да изкопае кладенец. Вместо да намери вода в земята обаче той открива нещо много по-ценно – най-запазената група от теракотените фигури на Сиан, които днес се разглеждат от над 80 000 души дневно. Като при голяма част от най-големите световни археологически открития и тук късметът играе огромна роля. Ако селянинът беше решил да изкопае кладенеца си само на метър настрани, армията щеше да остане скрита за поколенията. При това на мястото, на което са открити. Вместо да пренесат теракотените войни в някой музей местните властите решават да построят музеен комплекс около намерените безценни експонати. Всяка от над 8000-те фигури на войни е уникална, има собствено изражение, облекло и персоналност. И според изследователите отговаря на точно определен реален човек от миналото с ръст между от 1,85 до над 2 метра. Разнообразието на чертите и вида на дрехите на пазителите на императора пък показва от коя част на огромната китайска империя произхождат те. Армията е и като учебник по военно дело, защото показва реалното разположение на силите и подредбата на войската в древността. Сред най-изящните и изваяни с любов фигури, което я прави и една от най-известните, е тази на обикновен стрелец от войската, който е направен с прецизност и внимание към детайла, на каквито не отговаря дори изработката на статуите на пълководците. Каква е била неговата история и защо е бил толкова специален, може би завинаги ще остане тайна за поколенията. Майсторска е направата на всяка от скулптурите. Телата на воините са направени кухи, а краката им са масивни, за да могат да поддържат фигурите им, които са с тегло между 110 и 240 кг. В армията не са забравени и конете, част от армията. Оръжията на воините не са глинени, а истински. Именно заради тях обаче не цялата армия е била запазена за днес, тъй като статуите били разкопавани в древността, за да се използват оръжията в битки.

Гробницата на Цин Шънхуан още крие своите тайни

За построяването Є се отделяли всяка година 10% от средствата в хазната

Гробницата на първия император на Китай Цин Шънхуан все още крие своите тайни, макар всеки на планетата да е чувал за теракотената армия, която го пази в отвъдния живот. Самата войска обаче реално се намира на близо километър и половина от мястото, което пази покоя на великия владетел. Тя все още не е отворена заради предполагаемите капани, които биха могли да я унищожат заедно със съдържанието. Също като във филм за Индиана Джоунс. Археолозите и днес умуват как точно да разкрият съдържанието на гробницата, гарантирайки си, че тя ще остане неразрушена за идните поколения. Според достигналите до съвремието легенди последният дом на императора бил едно от най-впечатляващите съоръжения на света. Гробът на владетеля бил обграден от изкуствени планини и реки от живак, които пазели покоя му и били препятствие за всеки, дръзнал да смути вечния му сън. Според преданието проклятие ще застигне този, които дръзне да наруши покоя на Цин Шънхуан. Неслучайно императорът е вложил неимоверни усилия и средства в строежа на гробницата. Говори се, че за направата й са били нужни дълги години и непосилния труд на цели 700 000 души. Освен това всяка година били заделяни 10 на сто от средствата в хазната на държавата за строежа на уникалното съоръжение и теракотената армия. Предполага се, че това е най-голямата гробница в света, а площта й е 72 пъти по-голяма от тази на едно от другите китайски чудеса – Забраненият град в Пекин. Владетелят Цин Шънхуан бил не по-малко забележителен от своето творение. Той бил първият, който успял да се наложи над своите съперници след 17 години война, да обедини Китай и да стане първият император на страната. Управлява едва 13 години, но успява да промени историята не само на държавата, но и на целия свят. По времето на първия владетел се въвеждат единни мерки и теглилки, единна монетна валута, която е валидна за всички, дотогава разпокъсани територии на империята. Цин Шънхуан заповядва и да се уеднакви писмеността в страната. Това води след себе си разцвет на търговията и културата.

История

90% от китайците произхождат от управниците Хан

Династията Тан издигнала в култ рубенсовите форми

Музеят Шаанкси пази свидетелства са най-важните моменти от хилядолетната истори яна Китай.

В музея можете да разгледате порцеланови фигури от епохите на най-известните местни династии.

Ако искате да се запознаете за няколко часa с хилядолетната история на Китай, освен теракотената армия трябва да посетите и историческия музей на Сиан „Шаанкси”. Той не без основание се счита за съкровищницата на страната, тъй като пази артефакти от 13-те династиите, управлявали страната през вековете. Не случайно китайците имат и поговорка, че ако не си посетил Сиан, значи не си бил в Китай. Трите най-прочути са безспорно Цин, Хан и Тан. От времето на първата от тях са теракотените войни, както и образци на най-ранната валута в страната – бронзови монети. Те били кръгли, с квадратна дупка в средата. Те отразявали представата на китайците за света. Земята според тях била квадрат, в чиито център бил Китай, а небето – кръгло. От втората китайска династия Хан, управлявала 400 години вярват, че произхождат поне 90 на сто от китайците. По времето на нейното управление от Сиан тръгва пътят на коприната. По това време изобретяват и хартията. По времето на тази династия също се изработват теракотени фигури, подобни на тези от великата армия на първия император, но те вече са не с реални, а с много по-малки размери. В музея можете да видите и експонати от династия Тан, чието управление се смята за „златния век” на китайската история. При нейното управление красотата е издигната в пиедестал. Особено ценени били „рубенсовите форми”. Така че всички статуетки от тази епоха следвали идеала. Можете да разгледате пищни дами и господа, от времето на династия Тан в музея. Както и златни, сребърни и порцеланови фигури от периода. За първи път начело на Китай по времето на тази династия застава и жена. Остава известна в история и с факта, че вместо характерните за владетелите приближени конкубини, тя се обградила с млади момчета за удоволствие. Посетителите на музея са ограничени на 4000 души дневно, като билети се продават за сутрешните или за следобедните часове. За сметка на това можете да направите безплатно снимки на всички експонати, които си харесате в музея, като единственото условие е да не използвате светкавица.

Атракции

Музикален фонтан е сред

най-впечатляващите в света

В Сиан освен археологически експонати и исторически места, включени в списъка на световното наследство от ЮНЕСКО можете да видите и един от най-впечатляващите фонтани в Азия. Музикалният воден комплекс се намира пред Пагодата на голямата дива гъска. На цветната феерия, придружена от музикални парчета можете да се насладите и през деня, но определено гледката е по-впечатляваща вечер. Самата Пагода също е сред основните забележителности в града. Тя е с 29 години по-стара от България и е построена през 652 година по време на управлението на династия Тан. Първоначално пагодата била едва на 2 етажа и съхранявала ценни будистки реликви, събирани по време на пътешествията на монаха Сюен Дзен. Според легендата той обиколил за 17 години 100 държави. Според легендата група монаси искали да си купят месо, за да си сготвят, но не могли да открият. В това време над тях прелетели стадо диви гъски. Те се помолили и в същия момент най-голямата гъска си счупила крилото и паднала в краката им. Така вечерята била осигурена с намесата на Буда, а монасите построили на мястото пагодата с особеното име.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм