Ски и вино ни прославят по света

Банско и Пловдив влязоха в някои от най-авторитетните ранглисти на любителите на снежните спортове и на сомелиерите

Созопол изпревари Париж и Рим

През 2017 г. България влезе в някои от най-авторитетните туристически класации.

Преди седмица за пета поредна година Банско получи еквивалентната на “Оскар” в киното статуетка от Академията на Световните ски награди на церемонията в хотел “Ароса” в световноизвестния Кицбюел, Австрия. Българският курорт се нареди сред 26-те най-добри ски дестинации в света. В съревнованието участваха 202 курорта от 5 континента, а гласуването беше онлайн и продължи 16 седмици, като в него се включиха над 1,6 млн. души от 143 страни.

Преди това британският вестник “Мирър” постави Банско на седмо място в Топ 15 на европейските ски курорти. На първите места в класацията бяха френският Мерибел, италианският Червиня и канадският Ревълсток, швейцарският Вербие и австрийският Лех. Изданието писа, че Банско е най-добрият ски курорт в България и има всичко, което е необходимо за пълна със забавления почивка на разумна цена.

Банско зае 19-о място сред 20-те най-добри ски курорта в Европа и според подредбата на The Telegraph. Миналата година българският курорт беше определен като най-изгоден от портала за резервации “Триваго”, а TripAdvisor го постави на първо място по съотношение цена-качество. Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че България е на шесто място като предпочитана дестинация за зимен туризъм в Европа според анализ на Европейската туристическа комисия.

В началото на тази година страната ни прослави и Пловдив, като влезе в световна класация за винен туризъм, при това на престижното второ място.

Класацията “10-те най-добри дестинации за винен туризъм на 2017” се прави от Wine Enthusiast, а Майк Де Симон и Джеф Дженсън, които съставят списъка, бяха членове на журито на независимия световен винен форум Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив през 2016 г. Тогава над 320 професионални съдии (енолози, сомелиери, винени журналисти, купувачи и вносители на вино) от 52 националности дегустираха и оценяваха над 9000 вина и алкохолни напитки от 55 страни.

Пловдив беше избран като център на един от най-важните лозаро-винарски райони в България – Тракийската низина, където вино се произвежда от повече от 7000 години.

В класацията “10-те най-добри дестинации за винен туризъм на 2017” пред България беше само аржентинският град Кафаяте. Третото място бе за Канарските острови. Емблематичната област в Югоизточна Франция Прованс зае едва пето място в подреждането. На последните три места бяха наредени Сицилия (Италия), Рейнгау (Германия) и Хууд ривър (САЩ).

България влезе в туристическите класации и благодарение на един от най-красивите ни черноморски градове – Созопол. Той зае шестата позиция в “Европейска дестинация за 2017 г.”. В състезанието участваха общо 20 града, като Созопол изпревари световноизвестни дестинации като Париж, Рим, Мадрид и Виена.

Конкурсът води началото си от 2009 г., като класацията се прави на принципа “от туриста за туриста”. В нея се състезават населени места, които са впечатлили пътешествениците с качеството на услугите, привлекателни места за отдих, забележителни исторически, културни и природни обекти. Гласуването се организира от European Best Destinations – организация, базирана в Брюксел и насърчаваща развитието на културата и туризма на континента.

България заема 45-о място в класация на държавите с най-развита туристическа индустрия за 2017 г. Това показва ежегодното проучване на експерти от Световния икономически форум, в което са включени 136 държави по света. В класацията се взети предвид редица параметри като сигурност, развитие на инфраструктурата, културни и природни забележителности.

Лидерът сред държавите с най-развита туристическа индустрия за 2017 г. е Испания (за втори път), като след нея са Франция, Германия, Япония и Обединеното кралство.

 

Авторитетна сомелиерка представи българските сортове в САЩ

07-kareСертифицираната сомелиерка Мадлин Пукет, автор на бестселъра на “Ню Йорк Таймс” “Wine Folly: The Essential Guide to Wine”, представи наскоро българските вина в САЩ.

В обширната й статия “Запознайте се с виното на България”, публикувана в Winefolly.com, тя подробно описва 13 сорта, сред които Памид, Димят, Мавруд, Широка мелнишка, Кадарка.

Пукет обръща внимание, че доминиращи в България са червените вина и пише, че е изненадващ високият брой на разпознаваемите – Мерло, Шардоне, Каберне Совиньон, Совиньон блан. Тези международни винени сортове са били масово засадени по време на социалистическия режим и сега съставляват около 70% от насажденията, разяснява сомелиерката на американската публика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм