След циклона „Филип”: Преляха реки, чували с пясък и булдозери спираха стихията (ОБЗОР)

Наложи се контролирано изпускане на язовира в софийския квартал „Суходол”

От 40 до 70 литра дъжд се изсипаха за часове в различни части на четири области от Западна България - Софийска, Кюстендилска, Благоевградска и Пернишка. Към момента няма пострадали, загинали и бедстващи хора. Към 16 ч вчера обстановката в страната е сравнително спокойна. Тази информация от Кризисния щаб съобщи вътрешният министър Валентин Радев.

Както писа “Труд”, в петък в страната нахлу циклонът “Филип” и бе обявен оранжев код за 8 области и жълт за 11. Започнаха обилни валежи, съчетани с топенето на снега, паднал в началото на седмицата. Бяха мобилизирани стотици пожарникари и доброволци, за да се следят нивата на реките и язовирите. Готовност за намеса имаше дори и армията.

“В нощта срещу събота бе извършена огромна по обем дейност. Реагирахме на 143 сигнала за произшествия, почти 100 от тях свързани с интензивните превалявания. Те бяха основно за отстраняване на паднали дървета и клони, както и отводняване на пътна инфраструктура, приземни етажи и мазета”, каза шефът на пожарната Николай Николов.

Около обед вчера валежите в Западна България намаляха и се получи възможност за оттичане на част от количествата в Пернишко и Софийско. Заради високото ниво на язовира в квартал “Суходол” е извършено контролирано изпускане на вода и е проследено оттичането й, което е преминало без проблеми.

Кметът на София Йорданка Фандъкова бе на всички критични точки през нощта и през целия ден вчера. “Повишени са нивата на всички реки в общината. Имаме няколко сигнала за преливания по уличните платна. Един от тях е на “Калотинско шосе” в район “Връбница”. Пътят не е затворен. Има едно платно, през което се преминава с помощта на полицията. Има разлив и в район “Нови Искър”, но няма опасност за хората, тъй като е в полето. Въпреки това се предприемат всички необходими действия реката да се прибере в коритото й”, каза вчера кметът Фандъкова.

Бедствено положение бе обявено през нощта и сутринта в кюстендилското село Гърляно, където реката преля и стигна в дворовете на няколко къщи. Спряно бе електрозахранването, а багери почистваха районите около мостовете, за да не се натрупват паднали дървета и клони, влачени от пороя. Към обед обаче ситуацията се успокои, а към 17 ч електрозахранването бе възстановено. Доброволци от община Кюстендил ще дежурят през нощта срещу неделя.

След валежите

Няма критични ситуации в Пиринско

След обилните валежи в Пиринско засега няма критични ситуации, съобщиха от оперативния щаб в Благоевград.

“Най-много дъжд – между 50 и 70 литра на квадратен метър, е паднал по двата ската на Пирин към Сандански и гоцеделчевското село Брезница. В другите части на

областта средно валежите са между 20-30 литра на квадратен метър. Няма проблем с язовирите, екипите продължават наблюдението”, каза пред “Труд” областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Той напочни, че в Кресненското дефиле има опасност от падащи камъни и там шофьорите трябва да бъдат внимателни.

Въпреки валежите, нивата на реките и язовирите в областта са далеч от критичните. Няма никакви сигнали за бедствия в региона, но наблюдението продължава.

В Родопите край Златоград

Скали удариха ловна хижа и убиха човек

Човек загина при срутване на скали върху ловна хижа в Родопите в района на Златоград, предаде Би Ти Ви. Към 16 ч заради проливните дъждове се откъртила огромна скална маса и удариха ловната хижа.

В постройката към момента имало осем души. Пострадали са двама от тях. Екипи на пожарната и Спешна помощ са реагирали светкавично на сигнала за бедствието. Въпреки това 62–годишен мъж от златоградското село Долен е починал от тежките си травми на път за болницата в Смолян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България