Спасиха американка с уникална операция в София

Екипът на проф. Генчо Начев се погрижи за пациентката в болница „Св. Екатерина”

Жената е приета с едно от най-тежките заболявания на сърцето

Екипът на проф. Генчо Начев в болница “Св. Екатерина” спаси американска гражданка, приета по спешност в лечебното заведение, научи “Труд”. 70-годишната жена е имала остро настъпила дисекация на гръдната аорта. Това е най-драматично протичащото заболяване на сърцето и излизащите от него съдове, което причинява смърт при 50 % от случаите, ако е оставено без лечение през първите 48 часа от началото на симптомите.

Дисекацията на гръдната аорта представлява разслоение на стената на аортата, при което кръвта прониква под налягане и заплашва от спукването й, обясниха от болницата.

Екипът на проф. Генчо Начев оперирал пациентката, като отстранил увредената аорта и я заменил с протеза, в която включили излизащите от дъгата на аортата съдове, снабдяващи с кръв мозъка и горните крайници. Операцията е преминала успешно и пациентката се възстановява, като й предстои изписване в следващите дни, уточниха от “Св. Екатерина”.

Сложна интервенция бе направена и във Военномедициска академия. В събота специалисти извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 52-годишна жена, с последен стадий на чернодробно заболяване, а донорът - жена на 28 години.

От болницата изказваха своята изключителна благодарност към близките на донора за възможността да спасят човешки живот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве